Politika & Kriminal

Plenković mjesecima eksploatira koronu za HDZ-ove interese: debakl u Zadru kulminacija je toga

U ime epidemiologije gurala se neradna nedjelja, kao i rani izbori, kao i turnir bez testiranja

FOTO: Telegram ilustracija

Uz najveći mogući napor vladajuće većine da odgovornost za Zadar prebaci na lokalne epidemiologe, zadarski slučaj kulminacija je cinične i hazarderske igre Plenkovićeve Vlade.

U ranim danima koronakrize, nakon što se vidjelo da Stožer uživa solidnu podršku javnosti, Andrej Plenković isticao je kako su odluke Stožera ustvari odluke njegove Vlade, koja je imenovala članove Stožera.

Iako se Stožer u svim nastupima zaklinjao u potpunu neovisnost i strogu stručnost, na početku krize upozoravali smo kako u nekim njihovim uputama i odlukama postoje neobična lutanja, politiziranje, pa i totalitarne tendencije, npr. neograničeno praćenje mobitela.

Kako se obznanio neprincipijelni savez

Neprincipijelan savez epidemiologije i politike, u kojem se pod krinkom jedne namirivalo drugu, javnosti se obznanio na temi neradne nedjelje.

Bez izglasavanja u Saboru, što bi bila redovna demokratska procedura, Nacionalni stožer na neko je vrijeme zabranio rad trgovina nedjeljom. Opravdanje je bilo komično – iz epidemioloških preporuka, kazali su, jedan dan u tjednu trgovine ne bi trebale raditi, pa su nasumično odabrali baš nedjelju.

Što nema nikakve veze s tim da neradnu nedjelju godinama zagovaraju i predstavnici Crkve i predstavnici sindikata, a HDZ je dosad nije uspio proturiti regularnim putem.

Tuđmanovski portet Andreja Plenkovića

Cinična instrumentalizacija zdravstvene krize i epidemioloških preporuka nastavila se s ključnom odlukom Plenkovićeve većine, one o uranjenom samoraspuštanju i raspisivanju izbora; posve je jasno, kako je ta odluka bila taktički uvjetovana, tadašnjim dobrim rezultatima protiv korone i medijskim pumpanjem članova Stožera kao europskih heroja.

Opet, opravdanje za rane izbore bilo je epidemiološko, a ne političko: ovo je jedini mogući termin, govorili su predstavnici Vlade i HDZ-a, s obzirom na mogući povratak zaraze ujesen. Uz pomoć vjernih medijskih korifeja, ova se teza nije pretjerano testirala.

Da nema nikakve dvojbe o instrumentalizaciji epidemiologije za potrebe izbornih kalkulacija, postalo je sasvim jasno iz HDZ-ove kampanje, i njihovih slogana “Sigurna Hrvatska”, te “U krizi se poznaju lideri”, s tuđmanovskim portretom Andreja Plenkovića.

Eksponiranost u slučaju uspjeha i neuspjeha

Ukratko, u svakom dijelu ove krize, Andrej Plenković dopustio je toksično miješanje uskih političkih motiva sa širim razmatranjima poput javnog zdravlja; ovi prvi često su prednjačili, a stvar je došla na naplatu međunarodnim skandalom u Zadru.

Dopustiti medijski najeksponiranijem tenisaču na svijetu da organizira turnir na hrvatskoj obali bila je velika i važna odluka hrvatskih vlasti. Da je turnir organiziran uspješno, uz pomne provjere i bez publike, radilo bi se o golemoj i dobroj promociji Hrvatske kao korona-free zone.

Međutim, jednako tako, potencijalno popikavanje i širenje zaraze sa sobom donosi golemu eksponiranost, istu onu, u kojoj bismo uživali da je sve prošlo OK – ako ti se na obali zarazi najbolji igrač na svijetu, neminovno je da će svi svjetski mediji izvještavati o tome.

Gurali neradnu nedjelju, izbore i turnir

Posebno ako se ustanovi, kao što se ustanovilo u Zadru, da nije bilo gotovo nikakvih mjera, ni pravovremenog testiranja, te da se i sam premijer, u borbi za drugi mandat, pohrlio pohvaliti turnirom i fotografirati se s igračima. U isto vrijeme, hrvatskim građanima i tvrtkama izdaju se opsežne upute o ponašanju i poslovanju, a sve nogometne lige, od engleske do njemačke, poduzimaju brojne mjere opreza, igraju bez publike i pedantno testiraju igrače.

Medijski eksponirana zaraza na Đokovićevom turniru vrhunac je epidemioloških igara ove Vlade, koja nekoliko mjeseci vlastiti opstanak temelji na borbi protiv koronavirusa. U to ime gurala se neradna nedjelja, gurali su se rani izbori i gurao se turnir u Zadru, a sve pod plaštom neupitne stručnosti.

Bilo je gotovo neminovno da ovakav cinično-kalkulantski pristup, suštinski licemjeran prema navodno neodgovornim građanima, na kraju rezultira skandalom o kojem će čitav svijet danima izvještavati.

Nastavite čitati