Slušali smo Bandića kako na sudu negira dokumente koji ga povezuju s 40 milijuna kuna malverzacija

Gradonačelnik je danas imao ročište u aferi Pročistač. Usput su pokazali i dokaze da je primio tenisice i kopačke za 2400 kuna

ZADNJA IZMJENA: pro 14, 2019

Gradonačelnik Milan Bandić danas je ispitan kao svjedok u aferi Pročistač. Riječ je o slučaju u kojem se sumnja u malverzacije za vrijeme izgradnje zagrebačkog pročistača otpadnih voda tijekom koje su Grad Zagreb i nekoliko tvrtki prema optužnici oštećeni za najmanje 40 milijuna kuna.

Optužnica je u tom slučaju podignuta protiv direktora Zagrebačkih otpadnih voda (ZOV) Ante Pavića i još trojice zbog niza kaznenih djela, uključujući primanje mita i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Osim Pavića, u aferi su optuženi Damir Vuljanko, Darko Turopoljac, vlasnik tvrtke Dija graditeljstvo, te Hannes Schweitzer iz Zagrebačkih otpadnih voda. U središtu afere je Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba čiju je realizaciju pod sumnjivim okolnostima, odnosno uz plaćanje mita Paviću, prema tvrdnjama USKOK-a, dobio upravo Turopoljac sa svojom tvrtkom Dija graditeljstvo.

Bandić je potpisao ugovor o koncesiji

Milan Bandić je pak, kao gradonačelnik Zagreba, 2000. godine potpisao ugovor o koncesiji između Zagreba i ZOV-a. Prema tom ugovoru trebao je biti realiziran projekt izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, pristupnih cesta i kanalizacijskog sustava, Domovinskog mosta i Čulinečke ceste s kolektorom. Čak je do 2001. bio na čelu povjerenstva koje je pratilo projekt. Kasnije su ga zamijenili njegovi suradnici.

“Poznajem Pavića i Turopoljca. S Turopoljcem se znam još od prije 1990. godine. On je bio član HDZ-a, a ja SDP-a, pa smo zajedno gradili demokraciju”, počeo je u svom stilu svjedočenje gradonačelnik Bandić.

Evo spornih bilješki i računa

Međutim, vrlo brzo morao se suočiti s neugodnim pitanjima zamjenika ravnatelja USKOK-a Tomislava Kambera. Još tijekom istrage, naime, kod Turopoljca i u njegovoj tvrtki pronađene su bilješke o sastancima s Milanom Bandićem. Na jednoj iz 2004. stajalo je naznačeno “Bandić – pročistač kanalizacija”, a pronađena je i jedna na kojoj je uz datum 7. studeni 2005. bilo upisano “u 13 sati Pavić+Bandić, Dubravkin put”. Istražitelji su pronašli i račun iz tog restorana, no Bandić je u svom iskazu negirao da je ikada bio tamo s Pavićem, Turopoljcem i svojom suradnicom Jelenom Pavičić Vukićević na ručku.

“Ne znam zašto je u stolnoj mapi u tvrtki Dija građenje stajala ta bilješka”, dodao je Bandić. No, tada mu je predočen još jedan račun. Radilo se o plaćenom ručku 26. siječnja 2005. u restoranu Trnjanka u Zagrebu na kojem su uz Bandića i Pavića, kako je zabilježeno, bili i ondašnji Bandićevi suradnici Ladislav Prežigalo, Slavko Kojić i Davor Jelavić. Ručak je bio upriličen za razgovor o Centralnom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreb.

“Ni na tom ručku nisam bio. S tim ljudima u vezi ovog projekta sastajao sam se isključivo u službenim prostorijama Grada”, nastavio je gradonačelnik negirati dokumentaciju.

Dar za gradonačelnika Zagreba?

Kamber je zatim izvukao novi papir. U pitanju je bila potvrda o poslovnom daru za Bandića i njegovog nekadašnjeg savjetnika Stipu Zebu, točnije o kopačkama i tenisicama vrijednima nešto manje od 2.400 kuna.

“Ja nikada te darove nisam dobio”, negirao je i ovaj dokaz Milan Bandić. Na kraju je istaknuo kako ni na koji način nije bio involviran u ovaj projekt, jer je natječaj provelo povjerenstvo još prije 1999. godine. Ukupna vrijednost cijelog projekta je oko 300 milijuna eura.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program