Politika & Kriminal

Udruge upozoravaju da Vlada tri godine ne želi raspisati natječaje za građanski odgoj. Stopiraju 27 milijuna kuna

Građansko obrazovanje u Hrvatskoj je lutrija, upozoravaju iz Inicijative

Iz GOOD inicijative, koja okuplja više desetaka organizacija civilnog društva posvećenih sustavnom uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u odgojno-obrazovni sustav, danas su upozorili kako Vlada Republike Hrvatske ne želi ulagati pozamašna europska sredstva u jačanje građanskih kompetencija djece i mladih.

Naime, u kalendaru objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2020. godinu, koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u potpunosti je izbacilo poziv za prijavu projekata pod nazivom “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa građanskog odgoja i obrazovanja”.

Milijuni za građanski odgoj ispali iz planova Vlade

Raspisivanje poziva izostaje od 2017. godine, poručuju iz GOOD inicijative i dodaju kako je za financiranje EU projekata građanskog odgoja i obrazovanja prethodno uplanirano 27 milijuna kuna. “Tijekom 2018. godine, kada smo pitali zašto poziv nije raspisan, iz Ministarstva obrazovanja kao razlog su navodili provođenje kurikularne reforme, tj. izbjegavanje preklapanja sa Školom za život kako bi se, govorili su nam, osigurao maksimalni sinergijski učinak”, ističe Mario Bajkuša iz GOOD inicijative.

Unaprijed dogovoreni iznosi za provedbu građanskog odgoja i obrazovanja ove su godine u potpunosti ispali iz planova za financiranje europskim novcem. Bajkuša ističe kako 30 organizacija okupljenih u GOOD inicijativi ima spremne projekte za prijavu na poziv, no on se uporno, sada već godinama, ne raspisuje. “To su projekti koji pokrivaju sve dimenzije građanskog odgoja i obrazovanja, od financijske pismenosti, ekologije, nenasilja, ljudskih prava, političke pismenosti… Organizacije su svakako računale na raspis poziva”, govori Bajkuša.

Premijeru je bitno predsjedanje; učenici niti o tome neće znati ništa

Dodaje kako se radi o projektima suradnje organizacija civilnog društva sa školama te osnaživanja učiteljica i učitelja za provedbu građanskog odgoja. Uporni izostanak poziva, a sada i njegovo izbacivanje iz plana za 2020., tvrdi Bajkuša, dovodi do jasne poruke o tome da ovoj Vladi građanski odgoj jednostavno nije prioritet.

“Stoga je lutrija hoće li učenici znati što je imovinska kartica, kako funkcioniraju izbori ili što radi općinski načelnik; lutrija koja ovisi samo o dobrom i entuzijastičnom učitelju koji gleda 10 godina unaprijed”, naglašava Bajkuša i dodaje kako, iz perspektive Andreja Plenkovića i njegovih prioriteta, učenici isto tako neće znati što je predsjedanje Vijećem EU.

‘Kritičko mišljenje nebitno je Vladi’

Iz GOOD inicijative podsjećaju na izvještaj NCVVO-a, koji je Ministarstvo obrazovanja pokušalo sakriti i o kojemu je Telegram ekstenzivno pisao, a koji ukazuje da je učinak Škole za život gotovo nepostojeći u svim sferama, pa i u sferi provedbe međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje. Pozivaju Vladu i nadležna tijela da objasne građanima zašto im je stjecanje kritičkog mišljenja djece i mladih posve nebitna tema koje se odriču čak i kada postoje planirana EU sredstva za tu svrhu.

“Hrvatska je jedna od zemalja unutar EU koja ima najmanji postotak ugovorenih i potrošenih sredstava iz fondova EU, a ovakav odnos prema fondovima i poništavanje natječaja neće doprinijeti da u tome budemo barem malo bolji”, zaključuju iz GOOD inicijative.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu