Politika & Kriminal

USKOK je prisluškivao čovjeka koji je Ani Karamarko navodno sređivao lažne račune: 'Daj mi neki programčić za prijateljicu'

Među uhićenima su i dvojica odvjetnika te tri zagrebačka dimnjačara

20.05.2020., Zagreb - Opcinsko drzavno odjevtnistvo. Ana Karamarko ispitana u drzavnom odvjetnistvu. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

U lancu prijevara kojima je, kako sumnja USKOK, na osnovu lažnih računa proračun oštećen za više od 11 milijuna kuna, uz organizatore Tomislava Pavkovića i Olivera Kolobarića, bili su među ostalima i Ana Karamarko, vlasnica tvrtke Drimia, i supruga Tomislava Karamarka, dvojica zagrebačkih odvjetnika Kristijan Galić i Tomislav Bujas te zagrebački dimnjačari Nenad Zrinski, Marko Cigrovski i Zdravko Preglej

Ukupno je, kako smo ranije pisali, osumnjičeno 38 osoba koje su, tvrdi USKOK, nezakonito zaradile oko 20 milijuna kuna.

Za što je terete Anu Karamarko?

Gospođa Karamarko koja je u srijedu ujutro privedena, negira krivnju. Istražitelji ju s ovim prijevarama povezuju na osnovu kontakata koje je imala s Pavkovićem i njegovim suradnicima. Sumnja se da je u ime svoje firme Pavkovićevoj tvrtki platila dvije fakture – jednu od 312 tisuća kuna za isporuku poslovnog softwarea u prosincu 2018., te drugu od 155 tisuća kuna, koliko su koštale usluge financijskog i poreznog savjetovanja u srpnju 2019. godine.

Drimia je novac uplatila Pavkovićevim firmama Le noke usluge i Analytics expert za koje su poreznici ranije utvrdili da nemaju nikakvog stvarnog poslovanja pa se zato posumnjalo da su i fakture za Anu Karamarko bile lažne. Zbog toga su ih odlučili detaljnije provjeriti, no tada su već i tajno nadzirali Pavkovića.

Tajno snimljeni razgovor

Snimili su tako, kako doznajemo iz izvora bliskih istrazi, nekoliko njegovih razgovora za koje vjeruju da ga povezuju s Anom Karamarko te da su dokazi ovih malverzacija. Naime, u jednom od razgovora Pavković jednog od svojih osumnjičenih suradnika moli da mu nabavi “neki programčić”. Trebalo se raditi o “nekom CD-u” vezanom za ono što je “radio prijateljici”.

“Daj mi nešto da ona ima kod sebe”, objašnjava dalje Pavković i nastavlja: “Nitko to neće gledati. Nitko od njih to ne kuži. Skini nešto s interneta i ubaci neke fotke. Neku šprancu ugovora o isporuci softwearea”. Iz ovog razgovora istražitelji zaključuju kako je Pavković pokušao zavarati poreznike koji su provjeravali sumnjive isplate iz Drimie za poslovni softweare.

Koliko je novca navodno uzela Ana Karamarko?

Prema onome što se Ani Karamarko u ovom trenutku stavlja na teret, od ukupno 467.500 kuna koliko je platila Pavkoviću, on joj je vratio 77 tisuća kuna. Ostatak su on i Kolobarić navodno podijelili. Tvrtki Drimia, kako tvrdi USKOK, omogućeno je da si zbog ovih lažnih faktura za 2018. i 2019. još umanji porezne obveze za ukupno 138.500 kuna.

Da tvrtka Analytics expert za Drimiu nije napravila baš ništa, USKOK-u zaključuju po tome što ta firma nije radila baš ništa osim što je ispostavljala lažne račune.

Sumnja se da su i odvjetnici izvlačili novac

Pavković je, sumnja USKOK, i dvojici odvjetnika ispostavljao račune za, kako se sumnja, fiktivne usluge. Radilo se o poslovnom savjetovanju za koje je odvjetnik Kristijan Bujas platio gotovo 900 tisuća kuna, dok je odvjetnik Tomislav Bujas podmirio fakturu u iznosu nešto manjem od 280 tisuća kuna. Novac su, tvrde istražitelji, Pavković i Kolobarić podigli te odvjetnicima navodno vratili oko 970 tisuća kuna. Odvjetnicima je još stavljeno na teret da su na osnovu plaćanja ovih računa umanjili porezne obveze za ukupno 148 tisuća kuna.

A kako su se pod istragom USKOK-a našli dimnjačari? Nenada Zrinskog šira je javnost bolje upoznala ovih dana kada je u ime Dimnjačarske obrtničke zadruge istupao nakon potresa koji je 22. ožujka zadesio Zagreb.

Dimnjačari navukli gnjev Zagrepčana

U potresu su, kao što je poznato, najviše stradali mnogi zagrebački dimnjaci zbog čega je angažman dimnjačara na saniranju šteta bio nužan. No, ozbiljno je zapelo kada su dimnjačari počeli inzistirati da Zagrepčani uz sanaciju dimnjaka promijene i svoje bojlere. Bez da stare atmosferske bojlere zamjene novim, kondenzacijskima, nisu im željeli dati atest za dimnjak. Zbog toga dio građana nije mogao uključiti plin koji im je isključen odmah nakon potresa. To je izazvalo gnjev dijela građana.

Zrinski je, međutim, uzvraćao da je sve po pravilima i da dimnjačari okupljeni u Dimnjačarsku obrtničku zadrugu samo vode računa o sigurnosti.

Kako su dimnjačari navodno izvlačili novac?

Sada je i USKOK iznio ozbiljne sumnje u njegov rad, kao i na rad dimnjačara Cigrovskog te Pregleja. Naime, prema rješenju o provođenju istrage Zrinski koji je direktor tvrtke Ferenc d.o.o., te Cigrovski, koji ima firmu Fumitech, umanjivali su svoje porezne obveze na osnovu računa što su im ih izdavale Pavkovićeve i Kolobarićeve firme.

Sumnja se da je sve krenulo još sredinom 2017. kada su Pavković i Kolobarić preko svojih firmi izdali tvrtki Ferenc račune u vrijednosti gotovo 1,6 milijuna kuna. Fumitechu su pak naplatili oko 580 tisuća kuna. Radilo se, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, o računima za dimnjačarske usluge i materijal koje, međutim, dimnjačarima navodno nikada nisu isporučene.

Pavkovićevi ljudi podigli su isplaćeni novac i, kako sumnja USKOK, dimnjačarima predali oko 1,3 milijuna kuna. Osim što su dimnjačari na ovaj način izvukli novac iz vlastitih firmi, istražitelji ih terete i da su za gotovo 600 tisuća kuna oštetili državni proračun umanjivši si porezne obveze.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu