Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Vojni analitičar: Ukrajina prvi put dobiva oružje koje će nadjačati moćnu rusku artiljeriju. Okupatori postaju lake mete

U radijusu od 80 kilometara, neće biti siguran niti jedan stacionarni objekt ruskih okupatora

Amerikanci će isporučiti i četiri šestocjevna VBR-a M141 dok će Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka Ukrajini dostaviti po tri VBR sustava M270 s dvanaest raketa po vozilu. Na prvi pogled ovo se čini simbolično. Međutim, potvrda isporuke vođenih projektila M31 GMLRS, kalibra od 227 milimetara, je nešto što treba zabrinuti rusku zapovjednu strukturu

Osim ponavljanja načelnih izjava o potpori ukrajinskom suverenitetu te podršci kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji, posjeta talijanskog premijer Maria Draghija, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza Ukrajini, rezultirala je donacijom još šest francuskih samohodnih haubica CEZAR.

Da nije bilo te simboličke geste sa šest haubica, dolazak trojice vodećih ljudi tri najmoćnije države Europske unije imao bi manji značaj za obranu Ukrajine nego dobrotvorni koncert nekada slavnih tri tenora. Talijanski premijer, francuski predsjednik i njemački kancelar nisu lideri koji mogu, a čini se da i ne žele, kreirati sigurnosnu politiku na Europskom kontinentu.

Konferencija za tisak, koju su dan ranije u Bruxellesu održali američki ministar obrane Lloyd J. Austin i predsjednik združenog stožera oružanih snaga, general Mark Milley, još jednom je pokazao tko je glavni u slučaju najvećeg europskog sigurnosnog izazova u 21. stoljeću. Amerikanci se nalaze na čelu Ramstein kontakt skupine, koja koordinira napore pedeset država za pomoć Ukrajini.

Ukrajina dobiva višecijevne bacače raketa

Lloyd J. Austin definitivno je potvrdio dolazak najsuvremenijih višecijevnih raketnih bacača (VBR-a) M142 HIMARS i M270. Amerikanci će isporučiti i četiri šestocjevna VBR-a M141 dok će Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka Ukrajini dostaviti po tri VBR sustava M270 s dvanaest raketa po vozilu. Na prvi pogled ovo se čini simbolično. Međutim, potvrda isporuke vođenih projektila M31 GMLRS, kalibra od 227 milimetara, je nešto što treba zabrinuti rusku zapovjednu strukturu.

Projektil M31 GMLRS, koji mogu lansirati oba tipa VBR-a, isporuči bojevu glavu od 90 kilograma na daljinu od preko 80 kilometara. No, nije to jedina prednost ovog projektila u odnosu na rusku raketnu artiljeriju. Balistička putanja korigirana je pomoću inercijalnog navigacijskog sustava u sprezi sa satelitskom navigacijom. Takav sustav vođenja, na krajnjem dometu projektila, osigurava preciznost pogodaka unutar pet metara od cilja.

To znači da će deset VBR sustava M142 i M270, s raketama M31 GMLRS, u jednom plotunu, moći precizno pogoditi 96 ciljeva na udaljenosti od osamdeset kilometara s gotovo kirurškom preciznošću. Američka i britanska donacija na bojište stiže do kraja mjeseca dok se njemačka očekuje do početka kolovoza. Potvrdili su i isporuku još preko 100 haubica sa streljivom kalibra od 155 milimetara, protuoklopnih sustava, sustava veze, protuartiljerijskih radara, bespilotnih letjelica, helikoptera i druge razne opreme.

Slabost ukrajinskih snaga kod rotacije posada

Da bi neko oružje bilo učinkovito mora se zadovoljiti nekoliko uvjeta. Prvi je kvaliteta samog oružja. Drugi, ne manje važan preduvjet je kakvoća streljiva koje koristi. Treći uvjet koji treba zadovoljiti, za postizanje učinkovitosti, je taktika upotrebe oružanog sustava. I na kraju, najvažniji uvjet je obučenost posade koja koristi oružane sustave.

U dosadašnjim ratnim operacijama nedvojbeno je potvrđena tehnička i tehnološka superiornost zapadnog naoružanja i streljiva u odnosu na ono sovjetskog, odnosno ruskog, porijekla. Svi promatrači imaju samo riječi hvale za način kako Ukrajinci koriste svoju artiljeriju. Iako su brojčano inferiorni, ukrajinski topnici i dalje nanose značajne gubitke ruskoj vojsci. Međutim, slabost se pokazala kod zamjenskih posada za opsluživanje suvremenog naoružanja koje je stiglo sa Zapada.

Pri rotaciji ljudi, nove posade nisu prošle temeljitu obuku sa zapadnim instruktorima tako da nemaju znanja i vještine koje im omogućuju da maksimalno iskoriste tehnološke prednosti oružanih sustava zapadnog porijekla. Kako u Ukrajini ne postoje najbolji uvjeti za obuku, zapadni saveznici provode obuku većeg broja posada. Sada se za jednu isporučenu haubicu M777 obučavaju tri posade dok će svaki isporučeni VBR M142 HIMARS imati pet obučenih posada.

Rusija u Donbasu primjenjuje ‘rolling barage’

Položaj ukrajinskih branitelja na najistočnijem dijelu donbaske izbočine najkritičniji je u dosadašnjem tijeku rata. Ruska vojska očito je većinu raspoloživih snaga ubacila u bitku za Donbas. Sjeverodoneck, u kojem se vode ulične borbe, ugrožen je ruskim uspjesima u pozadini kod Popasne i Izjuma. Na tim mjestima ruske snage ozbiljno prijete odsijecanju branitelje Lisičanska i Sjeverodonecka od ostatka slobodnog teritorija.

U borbama u Donbasu, vojska Ruske Federacije primjenjuje “rolling barrage”, u prijevodu kotrljajuću baražnu paljbu. Tu taktiku upotrebe artiljerije prvi su put primijenili Britanci 1916. godine, u bitci na rijeci Somi, na zapadnom frontu u Prvom svjetskom ratu. U kotrljajućoj baražnoj paljbi, artiljerijska vatra ide ispred napretka vlastitih trupa. Vatreni udari konstanto se pomjeraju u pravcu neprijateljskih položaja tempom koji prati napredovanje pješaštva u napadu.

Dakle, vatrenom zavjesom uništava se sve ispred nastupajućih snaga bez obzira na to ima li ili nema vojničko značenje. Takva upotreba artiljerije zahtijeva veliki broj oružja i ogroman utrošak granata. Zbog toga, ruske snage nakon svakog napredovanja, imaju mali zastoj dok se ne obnove zalihe utrošenih granata i pripremi nova količina za sljedeću kotrljajuću baražnu paljbu.

Ukrajinci bi mogli ugroziti ruske linije opskrbe

Zaraćene strane međusobno se optužuju za sprječavanje povlačenja preostalih civila iz Sjeverodonecka. Rusi su srušili Pavlogradski most, koji je bio posljednji čvrsti prijelaz preko rijeke Severski Doneck. No, kako su Ukrajinci izvukli teško naoružanje, povlačenje pješaštva iz Sjeverodonecka prema Lisičansku bit će daleko jednostavnije, kad se na to odluči ukrajinsko zapovjedništvo.

Međutim, ukrajinske snage počele su s izvlačenjem civila iz Lisičanska. Možda je to priprema i za povlačenje ostatka postrojbi na nove položaje na zapadu. Ukrajinsko vojno zapovjedništvo, manjim udarima zapadno od Izjuma, pokušava olakšati položaj branitelja Donbasa, ali se za sada ne vide neki značajniji rezultati. Navodno su oslobodili mjesto Zavod, 15 kilometra od Izjuma.

Na frontu kod Harkiva događaju se manji okršaji taktičke razine. Sjeverno od grada, ruska vojska uspjela je osigurati tampon zonu s ukrajinske strane granice. Ponovno su preuzeli kontrolu nad dijelom teritorija koji su oslobodili Ukrajinci. Također, Rusi nastoje ovladati naseljem Stari Saltiv i tako onemogućiti prodor ukrajinske vojske prema istoku. Eventualno napredovanje Ukrajinaca na lijevoj obali Severski Donecka ugrozio bi linije snabdijevanja ruske vojske, koje vode od Belgoroda prema Donbasu.

Čarkama oko Hersona Ukrajina veže ruske snage

Kod Zaporižja ruske snage, pak, utvrđuju obranu. Dovode dodatna tenkovska pojačanja, doduše stare tenkove T-62, i postavljaju minska polja. Međutim, na tom dijelu sve su aktivnije ukrajinske partizanske jedinice. Zbog toga ruske okupacijske vlasti nasilno mobiliziraju ljude s netom zauzetih područja kako bi obavljali sigurnosne zadaće sekundarnog značaja, kao što je čuvanje važnih infrastrukturnih objekata.

Na frontu u hersonskoj oblasti, ukrajinske snage provode manje napadne operacije već više od mjesec dana. Uspijevaju osloboditi neka manja područja, no nema većih proboja. Ipak pravi značaj tih čarki je vezivanje okupacijskih snaga.

Zapadnim oružjem ruske mete postaju lako dostupne

U ratu ne postoji “srebrni metak”, koji rješava situaciju kao u nekom od filmova o vukodlacima. Ipak, pojavom VBR sustava M142 i M270 prvi put će, na razini tipa naoružanja u upotrebi, moćna ruska artiljerija biti nadjačana. U radijusu od 80 kilometara, neće biti siguran niti jedan stacionarni objekt ruskih okupatora. Zapovjedna mjesta, skladišta streljiva, goriva ili ukopane haubice duboko iza linija fronta postaju lako dostupna meta.

Zbog toga će Rusi uložiti maksimalne napore za potragu i uništenje sofisticiranih i moćnih zapadnih sustava raketne artiljerije. Nakon prve probne isporuke Amerikanci su najavili mogućnost isporuke većeg broja HIMSAR-a. No, mali su izgledi hoće li ove isporuke stići na vrijeme da pomognu obrani Sjeverodonecka.

Čelnici bi mogli konkretnije djelovati

A što se tiče trojice državnika s početka teksta, umjesto verbalne potpore, mogli bi konkretnije djelovati. Nijemci nisu odobrili namjeru Španjolske da isporuči 40 tenkova Leopard 2 A4 ukrajinskim snagama, a vlada u Berlinu još nije odobrila isporuku 100 borbenih vozila pješaštva, tipa Madre, koje je, najveći njemački proizvođač oružja Rheinmetall, modernizirao i pripremio za isporuku Ukrajini.

Očito je prijetnja botoksiranog vlastodršca iz Kremlja, da će zaustaviti isporuku plina njemačkoj industriji, još uvijek dovoljno snažna da utječe na odluke njemačkog kancelara. No, ni to neće vječno trajati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više