Politika & Kriminal

Od skoro 200 tisuća prijavljenih na Cijepise pozvano oko 5 tisuća građana. Ministarstvo tvrdi da 'kanal obostrano funkcionira'

489 ordinacija obiteljske medicine povuklo je pacijente iz platforme

Ravnatelj Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar jutros je za Telegram rekao da je Grad Zagreb prekinuo cijepljenje putem platforme CijepiSe. Više o problemima koje su u Zagrebu imali s aferama opterećenom platformom Šostar je rekao za HRT.

“Mi smo samo prvi dan pokušali koristiti platformu, međutim kako platforma nije funkcionirala, a do tada još ni u jednoj županiji nitko nije išao naručivati preko nje, odlučili smo se promijeniti način naručivanja, tako da smo naručivali preko domova zdravlja, preko e-naručivanja, CEZIH-a. Liječnici obiteljske medicine trebaju oko 15 sekundi da naruče svog pacijenta. Taj nam je sustav fantastično funkcionirao jer mi smo samo koordinatori i logistika cijepljenja”, objasnio je.

‘Odustali smo nakon prvog dana’

Upravo su na Velesajmu, nakon pogreške na platformi Cijepi se, cijepili mlađu populaciju. “Ne znam što se dogodilo s platformom tada, ali činjenica je da su došli i mlađi ljudi. Ako je netko naručen, nije na nama da odlučujemo hoće li se cijepiti ili ne”, komentirao je Šostar.

Na pitanje je li platforma po njegovu mišljenju doživjela kolaps, s obzirom na to da su se oni oslonili samo na liječnike obiteljske medicine, rekao je: “Nama ne funkcionira i mi smo odmah nakon prvog dana odustali i promijenili sustav naručivanja.” Na pitanje što je s onima koji su se prijavili na cijepljenje preko platforme, Šostar je savjetovao da takvi građani traže od svojih obiteljskih liječnika da ih naruče.

Istovremeno, portal Dnevnik.hr javlja kako im je Ministarstvo zdravstva potvrdilo da je svakoj županiji dan izbor kanala koji će se koristiti za liječenje te da je moguće da se neke odluče za organizaciju punktova samo preko obiteljskih liječnika.

489 ordinacija obiteljske medicine povuklo pacijente iz platforme

“Svi prijavljeni u sustav CijepiSe vidljivi su na svim kanalima koji taj sustav objedinjuje: obiteljski liječnici, internetska stranica cijepise.zdravlje.hr, pozivni centar 0800 0011 i županijski zavodi za javno zdravstvo. Prema tome, svi prijavljeni u sustav Cijepise dobit će svoje termine za cijepljenje”, stoji u odgovoru ministarstva.

“Ukoliko neka županija želi puniti punktove samo preko obiteljskih liječnika, može povući sve one koji su se prijavili u platformu cijepise.zdravlje.hr i naručiti ih”, kažu iz ministarstva pa dodaju kako do danas već imaju 489 upita iz ordinacija obiteljske medicine koje su povukle sve svoje zainteresirane pacijente iz platforme.

“S druge strane, liječnici obiteljske medicine su upisali 14.637 građana u platformu cijepise.zdravlje.hr. Prema tome, ovaj kanal prijave obostrano funkcionira”, dodaju.

Grad Zagreb i četiri županije povlače građane s platforme

“Sukladno tempu otvaranja masovnih punktova po županijama, županije koje su u ovom trenutku počele povlačiti građane iz sustava Cijepise su: Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija i Splitsko dalmatinska županija”, poručili su.

Kažu i kako je do sada iz platforme za gore navedene županije poslano 5.358 poziva na cijepljenje. “U ovoj fazi cijepljenja, ti pozivi na termine cijepljenja služe za popunjavanje preostalih mjesta s prioritetnih lista uslijed otkazivanja termina za cijepljenje”, kažu.

Kažu da se na platformu prijavilo 198.274 građana

Iz Ministarstva su napomenuli kako se još uvijek nalazimo u drugoj fazi u kojoj liječnici opće medicine mogu dati prioritet pacijentima na osnovu njihovog zdravstvenog stanja.

“Potpunim ulaskom u 3. fazu, predviđeno je masovno naručivanje s platforme gdje se prijavljenima ne daje prioritet prema kroničnim bolestima, već prema dobi sukladno Planu cijepljenja”, poručili su na kraju. Portalu Dnevnik.hr su odgovorili kako se preko platforme prijavilo 198.274 građana, a kako je cijepljeno njih 45.416.

Samo 5 tisuća cijepljeno preko platforme

No, portal Index.hr doznaje kako je od 45.416 cijepljenih građana koji su se prijavili na platformu svega njih 5.358 pozvano preko platforme Cijepise. Za Index su iz Ministarstva potvrdili da su pozivi dosad samo korišteni za popunjavanje mjesta koja su ostala upražnjena zbog odbijanja poziva koje su uputili obiteljski liječnici. Ostalih 40 tisuća građana nije pozvano putem platforme, nego samo zato što su ujedno bili prijavljeni i svojim obiteljskim liječnicima, piše Index.

Taj portal također doznaje da su jedine županije koje su ikada upotrijebile platformu Cijepise Grad Zagreb, Varaždinska županija, Bjelovarsko-bilogorska županija, Brodsko-posavska županija i Splitsko-dalmatinska županija. Dakle, riječ je o istim županijama koje su, prema priopćenju ministarstva, sada počele povlačiti pacijente s problematične platforme Ministarstva zdravstva.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu