Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Plenkovićeva vladavina utonula je u politički kaos. Tresu se koalicija, stranka, Pantovčak, Lika... Što je iduće?

HDZ-om se ne prestaju širiti valovi šoka; bijesne ratovi na gotovo svim područjima

Drama je postala uobičajeno stanje stvari, kao kad se pred finalnu epizodu sezone neke serije svi prijepori usiju do krajnjih granica, a fabula postaje neizdrživo napeta. Nervozicu kod promatrača u ovom slučaju, međutim, izaziva činjenica da se ova “serija”, zapravo, odvija u stvarnom životu i da ovo političko “bure baruta” prema kojem sa svih razina šište vrhovi sve kraćih fitilja itekako ima utjecaja na hrvatsku sadašnjost i budućnost

“Ona jadna ništa ne zna”. “Bolje da gradonačelnik uloži novce u sanitarne čvorove u školama, a ne u ‘zlatne WC-e’”. “Očekujem od premijera državnički potez i smjenu ministrice”. “Šaljem građevinsku inspekciju da pregleda sve zagrebačke mostove”. “Dok smo mi to sanirali, ministar je bio na gemištu u Zagorju”…

Ovo je samo skica brutalne političke svađe koja je odjednom izbila u javnost poput crnila iz novootkrivenog naftnog nalazišta, tek dio rafalne paljbe koju su u drugoj polovici ovog tjedna razmijenili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić iz istoimene stranke i ministri iz HNS-a.

Politička prozivanja i vrijeđanja ovakvog tipa nisu, međutim, nešto pretjerano neobično u demokraciji. Svađe nekad znaju i žešće prijeći granicu političke pristojnosti, čak i kućnog odgoja. Ono što je, međutim, u slučaju iznenadnog rata Bandić-HNS jedinstvena pojava je činjenica da se ovaj fajt odvija u “kući” Andreja Plenkovića. U premijerovom “dnevnom boravku”, dakle, dvije stranke koje čine njegovu vladajuću parlamentarnu većinu, tuku se svom snagom jastucima, a scenu gotovo nadrealno, pred očima zabezeknute javnosti, prekrivaju vriskovi i perje.

Upitnici, noževi i Schrödingerova mačka

Bespoštedni javni obračun aktera vladajuće koalicije s u ovom trenutku posve neizvjesnim daljnjim razvojem, a kamoli epilogom, nije međutim izolirani incident u političkom krajoliku Hrvatske sredinom 2019. godine. Zapravo, radi se samo o još jednoj crtici, ornamentu na sad već solidno složenoj tapiseriji kaosa koji na gotovo svim razinama potresa sustav vlasti Andreja Plenkovića.

Gdjegod da se baci pogled, frcaju sukobljeni interesi i karijere, roje se upitnici i oštre noževi. Pitanje o tome što će, pobogu, biti sutra, gotovo da je nepristojno i postavljati, jer se odgovori doimaju kao da su izišli iz udžbenika kvantne mehanike za potpune početnike – ukratko, kao da je ona čuvena mačka u isto vrijeme i živa i mrtva.

Pucnjevi na sve strane

Brutalni sukob u vladajućoj koaliciji tako je dao još malo dodatnog legitimiteta priči o izvanrednim parlamentarnim izborima najesen, koja se krenula valjati kao mogući odgovor HDZ-a na loš rezultat na europskim izborima i sukobe unutar same vladajuće stranke. Ako se članovi vladajuće koalicije ovako međusobno vrijeđaju, kao što to rade Bandić (koju je, valja reći, cijelu priču i započeo, te je, kad je izgledalo da je požar pod kontrolom nalio dodatnu količinu benzina) i HNS – kako je moguće zamisliti da će još godinu i pol dana uredno funkcionirati u istom koalicijskom timu?

Poseban bonus u cijeloj priči je i Mexican standoff u glavnom gradu – Bandić drži Plenkoviću većinu u Saboru, a HDZ Mikiju u Skupštini Grada Zagreba. Pritisne li netko obarač, pucnjevi će odjekivati na sve strane.

Crni labud vs. lažni prorok

Unutar HDZ-a, pak, u toku je bjesomučna potraga za “crnim labudom”, navodnim uzrokom svega lošeg što se toj stranci dogodilo na izborima za Europski parlament. Spominje se sabotaža, nagovaranje za glasanje za druge stranke, dokazi… Okej, sve skupa javnost ne shvaća pretjerano ozbiljno, jer priču o čudesnoj opstrukciji unutar stranke javno propagira povremeno karikaturalni analitičar Robert Kopal, no Plenković njegove priče shvaća ozbiljno i reproducira ih u svojim izjavama.

Što daje za zaključiti da se sprema konačan obračun s Milijanom Brkićem, zamjenikom predsjednika stranke, koji, pak, sasvim sigurno u tom boju nije i neće biti bez municije. HDZ-om se tako ne prestaju širiti valovi šoka koji su stranku zahvatili oko 23 sata 26. svibnja, nakon objave da su ipak osvojili samo četiri mandata i 22,7 posto glasova i ozbiljno se analizira mogućnost da se najesen održe izvanredni unutarstranački izbori i iznova podijele karte.

Upitnik s Pantovčaka

U svoj toj razmjeni udaraca i razglabanju o izvanrednim parlamentarnim ili unutarstranačkim izborima, pomalo se iz fokusa gube oni redovni, koji se velikom brzinom približavaju, a koji će na daljnju konfiguraciju političke scene u Hrvatskoj imati itekakvog utjecaja. Predsjednički izbori su, naime, pred vratima.

Prvi krug trebao bi se održati krajem godine, što znači da Kolinda Grabar-Kitarović ulazi u posljednjih šest mjeseci (prvog?) mandata. Nitko u HDZ-u još ne zna kani li se ona doista kandidirati još jednom, nije potpuno jasno hoće li tražiti podršku stranke iz koje dolazi, ili možda širu frontu, a posebnu zebnju u stranci izaziva mogućnost da predsjednica jednostavno – odustane. I tako stranku u posljednjih nekoliko mjeseci kampanje gurne u praktički unaprijed izgubljenu bitku, jer nije lako odjednom, iz džepa, izvući kandidata koji bi doista mogao pobijediti na izborima.

S Grabar-Kitarović, ili bez nje, HDZ-u s lijeve strane prijeti kandidatura Zorana Milanovića, s desne ona Miroslava Škore, a izvan prostorno-vremenskih dimenzija Mislav Kolakušić. Ukratko, uz bijesni rat u vladajućoj koaliciji, noževe koji su naoštreni u lovu na unutarstranačke “crne labudove” i “lažne proroke”, HDZ u ovom trenutku ne zna ni što, ni kako, ni s kim u pogledu predsjedničkih izbora, čiji se datum neminovno bliži.

Što će učiniti s Likom?

Politički kaos u koji je utonula Plenkovićeva vladavina ogleda se i na mikro-primjeru jedne od najmanjih hrvatskih županija. HDZ se odlučio do kraja obračunati s razbarušenim Darkom Milinovićem, ličko-senjskim županom, koji je prošle jeseni autobusnim desantom na središnjicu stranke htio staviti točku na lokalna kadrovska pitanja, pa je završio s crvenim kartonom i oduzimanjem stranačke iskaznice. No, Milinović se na izborima pokazao tvrđim orahom i još jedna HDZ-ova relativna pobjeda očito nije dovoljna da se dovrši proces njegove potpune detronizacije.

Cijela serija odgoda sjednica županijske skupštine, koja je zasad posljednju epizodu imala ovog četvrtka, pokazuje da još nije jasno što HDZ u toj županiji, zapravo, želi napraviti – srušiti proračun i izazvati izvanredne izbore, na kojima bi se ovaj put biralo i župana, ili uglaviti kohabitaciju s Milinovićem i prestati čačkati mečku koja ih je već jednom, ovog ožujka, dobro lupila. Odgađanje može potrajati još mjesec dana, kad je zadnji rok za izglasavanje proračuna, a jasno je da će lipanj protjecati u još jednom nervoznom političkom odbrojavanju i s još jednim problemom kojeg će Andrej Plenković morati promptno rješavati – na ovaj ili onaj način.

Potpuna politička neizvjesnost

U ovom trenutku, dakle, na svim razinama vlada potpuna politička neizvjesnost. Drama je postala uobičajeno stanje stvari, kao kad se pred finalnu epizodu sezone neke serije svi prijepori usiju do krajnjih granica, a fabula postaje neizdrživo napeta. Nervozicu kod promatrača u ovom slučaju, međutim, izaziva činjenica da se ova “serija”, zapravo, odvija u stvarnom životu i da ovo političko “bure baruta” prema kojem sa svih razina šište vrhovi sve kraćih fitilja itekako ima utjecaja na hrvatsku sadašnjost i budućnost.

Ako ćemo već optimistički tražiti dobru stranu u svom tom kaosu, možda je se da pronaći u ljupkosti činjenice da je vladajuća koalicija koju su Plenković i HDZ sklopili prije dvije godine s HNS-om, nakon ritualnog izbacivanja Mosta iz Banskih dvora, svoj glavni razlog postojanja uglavnom tražila u riječi – stabilnost. Tu negdje, u toj “stabilnosti” valja tražiti i početni uzrok svog tog kaosa koji ovih dana šiba Plenkovića ravno u lice. Uzrok i pouku.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu