Sada je i službeno. Platini istaknuo kandidaturu za predsjednika Fife

Platini želi Fifu koja će biti primjer drugima, poštovana i voljena

UEFA president Michel Platini attends the preliminary draw for the 2018 World Cup qualifiers at the Konstantin Palace in Saint Petersburg on July 25, 2015.  AFP PHOTO / OLGA MALTSEVA
FOTO: AFP

Kako je i bilo najavljivano, prvi čovjek Europskog nogometnog saveza (Uefa) Michel Platini u srijedu ujutro službeno se kandidirao za mjesto predsjednika Svjetske nogometne federacije (Fifa). U pismu poslanom predsjednicima i glavnim tajnicima 209 nacionalnih nogometnih saveza koji su članice Fife, Platini je, među ostalime, napisao:

“Ovo je vrlo osobna i pažljivo razmotrena odluka u kojoj sam vagao nogometnu i svoju budućnost. Vođen sam bio poštovanjem, podrškom i ohrabrenjem koje su mi mnogi ukazali.”

Uz obećanje da će neumorno raditi “u interesu nogometa” dodao je:

“Postoje trenuci u životu kada vlastitu sudbinu morate uzeti u svoje ruke. Preda mnom je jedan takav u kojem se isprepleću moj život i događaji koji oblikuju Fifinu budućnost.”

Ne može sam

Francuz koji Uefom predsjeda od 2007. godine i koji je član Izvršnog Fifinog odbora od 2002. podsjetio je na krizno vrijeme u krovnom nogometnoj organizaciji i naglasio da je došlo vrijeme za okretanje novog lista i da se kandidira pun “entuzijazma i uvjerenja, ali sa skromnošću nekoga tko zna da ne može uspjeti sam.”

“Zajedno možemo desecima milijuna nogometnih navijača dati Fifu kakvu žele, onu koja je primjer, koja je ujedinjena i koja pokazuje solidarnost, Fifu koja je poštovana i voljena”, zaključio je.

Svoje prijave za mjesto predsjednika Fife, koje će napustiti Sepp Blatter, kandidati moraju predati do 26. listopada ove godine. Izbori će biti u Zürichu 26. veljače 2016.