Gastro report

U Tkalči (začudo) postoji i jedan odličan azijski restoran, ali za njega vjerojatno ne znate

Hrana puna okusa, ljubazno osoblje i dosta dobra vrijednost za novac

FOTO: privatna arhiva

U centru Zagreba postoji daleko više restorana azijske kuhinje i njezinih inačica nego što postoji onih tradicionalne hrvatske hrane. Iz nekog razloga, zagrebački ugostitelji, kako oni novi, tako i oni s iskustvom, mahom ne razmatraju otvaranje restorana svjetskih kuhinja ako ne dolaze s predznakom azijskih, pa tako portal Kult plave kamenice upravo ovih dana piše kako centar Zagreba postaje Chinatown. Naravno, u naslovu karikiraju, ali na dobrom su tragu. Ni sami ne znamo o koliko smo novootvorenih asian fusion restorana pisali, a u drugu je ruku vrlo simptomatično što smo samo manji broj njih zapamtili kao zbilja kvalitetne i u njih se nastavili vraćati. U prvom redu mislimo na Soi, Tori, Torikayju i Saralee, a od neki smo dan tom popisu pridružili i restoran All Saints powered by It makes sushi.

Gyoza Pork (10,50€)

Restoran se nalazi u Tkalčićevoj ulici, sad već ozloglašenoj kad je riječ o ponudi hrane koja uglavnom služi za brzu zaradu od turista koji njome neminovno prolaze. Pa ipak, ekipa na broju 15 zna što radi. Sasvim je moguće da za ovaj restoran niste čuli; nalazi se na drugom katu ultra popularnog bara, u manjem prostoru koji se nalazi iza staklenih kliznih vrata i koji na prvi pogled izgleda upravo kao dio tog istog bara. Mi smo ga odlučili posjetiti nakon nekoliko preporuka kolega, a ondje smo jednog običnog radnog dana oko 14 sati bili jedini gosti. Terase restorana koji nude neusporedivo lošiju hranu niže niz ulicu su, standardno, bile dupkom pune. No, krenimo redom.

Proljetni zmaj (7,50€)

Jelovnik je podijeljen na nekoliko sekcija; ramen, dumplings, povrće i salate, sushi, zdjele s rižom i dodacima te deserte. Brojni veganski food blogeri koje pratimo su već u više navrata pisali o njihovoj izvanrednoj ponudi jela koja ne sadrže nikakve namirnice životinjskog podrijetla, pa smo znali da, uz mesna, moramo kušati i ona bezmesna. Za predjelo smo naručili gyoze s mljevenom svinjetinom (10,50€), budući da njih nude valjda svi azijski restorani i dobar su početni pokazatelj kvalitete, kao i sushi rolice Povrtni zmaj s dimljenim tofuom, krastavcem, pikantnim i teriyaki umakom i prženim lukom (7,50€).

Prije svega, moramo pohvaliti činjenicu da se gyoze rade ručno (svaka, dakle, nije izgledala identično), zbog čega se već izdvajaju iz mase prosječnih restorana koji ih kupuju smrznute. Tijesto je bilo ukusno, lagano al dente, a punjenje sočno i dobro začinjeno. Sushi rolice bile su spektakl za sebe, izrazito ukusne, s fora twistom u vidu umaka i različitih tekstura, a u isto vrijeme su, na neku foru, i dalje imale okus sushija.

Tantanmen (14,50€)

Za glavno smo jelo jedva dočekali naručiti Tantanmen (14,50€), ramen s kremastim temeljcem i ljutom mljevenom svinjetinom koji se nudi u svim restoranima svijeta koji nude ramen, osim, iz nekog razloga, u većini zagrebačkih. Ramen je bio dobar, iako mu je nedostajalo jačeg “tijela”. No, kad smo ga dodatno začinili s vrlo malo soja sosa i chilli crispa koji smo dobili uz postav stola, postao je i vrlo dobar. Kao drugo glavno jelo odabrali smo još jednu vegansku opciju za koju smo dobili hrpu preporuka, Glazirani tofu (riža, mladi luk, đumbir, sezam, chilli, začini, 9€) i nismo pogriješili. Marinada je bila odlična, i slatka i kisela i ljuta i slana – ultimativni umami, a ako baš sitničarimo, jelu bismo, osim riže, voljeli dodati još koju žlicu kimchija.

Glazirani tofu (9€)

Kad je riječ o desertima, nude mochi sladoled i sezam kuglice, ali za njih smo ovaj put već bili previše siti. Sve su porcije bile obilne, cijene redom vrlo korektne, kao i usluga. Jedina konkretnija zamjerka ide činjenici da u ponudi nemaju nikakvih domaćih ili specijaliziranih pića, poput, primjerice, ledenih mliječnih čajeva. Manji minus još moramo dati za nepostojanje web stranice, ali plus ide za to što radi nedjeljom (ne radi ponedjeljkom i utorkom). Sve u svemu, nakon prvog, ali sigurno ne i posljednjeg posjeta ovom restoranu, zaključujemo kako se nadamo da ćemo vas potaknuti da ga posjetite i vi. U moru osrednjih do loših inačica azijskih restorana u Zagrebu, All Saints powered by It makes sushi doista odskače.

Info card

Ime: All Saints powered by It makes sushi
Adresa: Tkalčićeva 15
Kontakt telefon/društvene mreže: 0916217609/Instagram
Raspon cijena: od 7 do 14,50 eura za predjela i glavna jela
Radno vrijeme: od srijede do subote od 13 do 21, nedjeljom od 12 do 21