Gastro test

Isprobali smo recept za kontroverzne čokoladne cookieje s feta sirom. Iznenađujuće su dobri

Recept je na svom Instagram profilu objavila food blogerica Carolina Gelen

FOTO: Aleksandar Selak

I ovaj tjedan nastavljamo s testiranjem viralnih recepata o kojima se bruji na internetu. Nakon prilično dobrih kineskih rezanaca s povrćem i zanimljivih pogačica s datuljom i cheddarom, na red su stigli čokoladni cookieji s feta sirom. Recept smo pronašli na Instagram profilu Caroline Gelen, rumunjske food blogerice s američkom adresom o kojoj smo vam već pisali. Ova je slastica ispala pomalo kontrovezna; brojni su njeni pratitelji komentirali kako im ne pada na pamet spajati feta sir s čokoladom ili kako su čokoladni cookieje slastičarski klasik s razlogom.

Autorica recepta takve je reakcije predvidjela, pa je upravo u videu kroz koji demonstrira korake pripreme da joj je posebno zadovoljstvo bilo razviti recept koji je potpuno po njenom ukusu, aludirajući na to da je, ona, baš poput većine kolega, često prisiljena raditi recepte za široke mase koje vole algoritmi. Budući da je već neko vrijeme pratimo i sviđa nam se ono
što radi, odlučili smo vjerovati njenoj prosudbi i sami isprobati napraviti ovu slasticu, a u komentarima smo u međuvremenu vidjeli i niz pozitivnih povratnih informacija onih koji su se također odlučili za to. Sve što vam je potrebno za pripremu, kao i detaljne korake, donosimo vam u nastavku.

Čokoladni cookieji s feta sirom

Sastojci (za 10-12 cookieja)

170 g maslaca
100 g tamne čokolade (70-80%)
25 g kakao praha
150 g tamnog smeđeg šećera
100 g bijelog šećera
1 žličica octa (bilo kojeg)
30 g punomasnog jogurta ili kiselog vrhnja
1/2 žličice soli
1 jaje L veličine
200 g brašna
1/8 žličice sode bikarbone
1/4 žličice praška za pecivo
200 g razmrvljene fete

Priprema

1. Stavite topiti maslac na srednje jaku vatru. Kuhajte ga da dok se ne zapjeni, povremeno ga miješajući, dok na kraju ne dobije jantarnu boju, između 6 i 8 minuta. Sklonite s vatre.

2. U zdjelu za miješanje srednje veličine prosijajte kakao prah. Dodajte nasjeckanu čokoladu. Kakao i čokoladu umiješajte u smeđi maslac i miješajte sve dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

3. Dodajte smeđi šećer, bijeli šećer, ocat, jogurt i sol. Promiješajte. Dodajte jaje i još jednom sve skupa promiješajte.

4. U drugu zdjelu dodajte brašno, sodu i prašak za pecivo. Dobro promiješajte. Čokoladnoj smjesi sada dodajte suhe sastojke. Miješajte špatulom sve dok više ne bude ni jednog brašnastog dijela. Dodajte mrvljenu fetu i dobro promiješajte.

5. Smjesu stavite hladiti u hladnjak na najmanje dva sata.

6. Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva.

7. Smjesu zagrabite pomoću grabilice za sladoled, oblikujući pravilne kuglice, i ostavljajući do 5 centimetara razmaka između svake na plehu. Nemojte ih pokušavati spljoštiti.

8. Cookieje pecite 12 do 14 minuta, sve dok se po sredini više ne vidi sirovo tijesto.

9. Izvadite ih iz pećnice i pustite ih da stoje između 8 i 10 minuta na sobnoj temperaturi. Poslužite ih.

Zaključak

Ovi su nam se cookieji svidjeli i sigurno ćemo ih pripremiti još koji put. Prije svega, moramo spomenuti odličnu teksturu koja više nalikuje browniejima, a cookieji su svejedno dovoljno čvrsti i podatni. Feta sir, kojeg su se neki toliko pribojavali, prilično je suptilan; daje tek malu dozu slanoće i twist na klasično bogati čokoladni okus. Štoviše, čak bismo voljeli da se osjeti i malo više. Cookieji se pripremaju vrlo jednostavno, a recept ne ostavlja prostor za pogreške.

Napomenut ćemo jedino da nam je na pleh stalo otprilike šest cookieja, budući da se između njih treba ostaviti razmak, a da smo ostale ispekli u drugoj turi, kao i to da je vrijeme pečenja u našem slučaju bilo bliže 16 do 17 minuta. I da su jako, jako zasitni, pa je jedan po osobi i više nego dovoljan. Jedini minus koji možemo izdvojiti je taj što ova slastica, uglavnom zbog fete, ne spada u red jeftinijih, ali ionako nam se čini da je najbolji odabir za neke posebnije prilike.