Ovog se vikenda vraćamo tradiciji i radimo kroštule. Morate probati ovaj jednostavni recept
Za njega je zaslužna Anamarija s bloga Mrvice sa stola
Često pripremamo suvremene slastice kroz koje učimo o novim kombinacijama okusa, o namirnicama i o teksturama. No, isto se tako, s vremena na vrijeme, volimo vratiti tradiciji, koju mnogi nepravedno zapostavljaju. Ovog vas vikenda tako želimo ohrabriti da se okušate u pripremi kroštula. Riječ je o tradicionalnom slatkom pecivu izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke vrpce, prženo pa posuto šećerom u prahu. Jednostavan, ali detaljni recept pronašli smo na Instagram profilu @tigerlilly47 iza kojeg stoji Anamarija, a koja ujedno vodi i gastro blog Mrvice sa stola. Cijelog ga možete provjeriti u nastavku.
Kroštule
Sastojci
- 500 g brašna
- 1 jaje+ 2 žumanjka
- 200 ml kiselog vrhnja
- 2 žlice šećera
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 žlica ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 1 žličica naribane limunove ili narančine korice
- prstohvat soli
Priprema
1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Jedno cijelo jaje, žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
2. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte kiselo vrhnje, ulje, rum ili rakiju, naribanu koricu limuna i sol, na kraju dodajte smjesu jaja i šećera. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
3. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte, narežite na kvadratiće i u svakome na sredini napravite prorez pa kroz njega provucite tijesto.
4. Kroštule pržite u dubokom vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju.
5. Pečene izvadite na papirnati ubrus kako bi ocijedili višak ulja pa pospite šećerom u prahu.
Napomena: razvaljano tijesto možete pržiti i u obliku trakica ili ih možete svezati u čvoriće.