Vikend recept

Ovog se vikenda vraćamo tradiciji i radimo kroštule. Morate probati ovaj jednostavni recept

Za njega je zaslužna Anamarija s bloga Mrvice sa stola

FOTO: @tigerlilly47

Često pripremamo suvremene slastice kroz koje učimo o novim kombinacijama okusa, o namirnicama i o teksturama. No, isto se tako, s vremena na vrijeme, volimo vratiti tradiciji, koju mnogi nepravedno zapostavljaju. Ovog vas vikenda tako želimo ohrabriti da se okušate u pripremi kroštula. Riječ je o tradicionalnom slatkom pecivu izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke vrpce, prženo pa posuto šećerom u prahu. Jednostavan, ali detaljni recept pronašli smo na Instagram profilu @tigerlilly47 iza kojeg stoji Anamarija, a koja ujedno vodi i gastro blog Mrvice sa stola. Cijelog ga možete provjeriti u nastavku.

Kroštule

@tigerlilly47

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 1 jaje+ 2 žumanjka
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica ruma ili rakije
  • 1 žlica ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 žličica naribane limunove ili narančine korice
  • prstohvat soli

Priprema

1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Jedno cijelo jaje, žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
2. U drugoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo, dodajte kiselo vrhnje, ulje, rum ili rakiju, naribanu koricu limuna i sol, na kraju dodajte smjesu jaja i šećera. Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku pola sata.
3. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte, narežite na kvadratiće i u svakome na sredini napravite prorez pa kroz njega provucite tijesto.
4. Kroštule pržite u dubokom vrućem ulju dok ne poprime zlatnu boju.
5. Pečene izvadite na papirnati ubrus kako bi ocijedili višak ulja pa pospite šećerom u prahu.

Napomena: razvaljano tijesto možete pržiti i u obliku trakica ili ih možete svezati u čvoriće.