Biden je i dalje u Vijetnamu. Danas dogovoreni veliki IT poslovi

Dogovoreni novi poslovi između vodećih američkih i vijetnamskih tvrtki u nekoliko sektora

CAMP DAVID, MARYLAND - AUGUST 18: (L-R) South Korean President Yoon Suk Yeol, U.S. President Joe Biden and Japanese Prime Minister Kishida Fumio hold a joint news conference following three-way talks at Camp David on August 18, 2023 in Camp David, Maryland. Biden hosted the trilateral summit at the presidential retreat near Thurmont, Maryland, where the leaders discussed moving forward in "lockstep" on issues related to military cooperation, international politics, countering China and North Korea and other topics.   Chip Somodevilla/Getty Images/AFP (Photo by CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Čelnici vodećih američkih i vijetnamskih tvrtki u sektoru poluvodiča, tehnologije i zrakoplovstva sastali su se u ponedjeljak tijekom posjeta američkog predsjednika Joea Bidena Hanoiju te su dogovoreni novi poslovi vezani uz zrakoplove i umjetnu inteligenciju.

Viši dužnosnici Googlea, Intela, Amkora, Marvella, GlobalFoundriesa i Boeinga prisustvovali su vijetnamsko-američkom skupu posvećenom inovacijama i ulaganjima.

Biden je na sastanku ponovio da dvije zemlje produbljuju suradnju u računalstvu u oblaku, poluvodičima i umjetnoj inteligenciji te je naglasio da je Vijetnam ključan za opskrbu ključnim sirovinama. To je osobito slučaj u proizvodnji čipova s ​​Washingtonom koji nastoji smanjiti izloženost sektora rizicima povezanima s Kinom, uključujući trvenje u trgovini i napetosti oko Tajvana.

Ugovorena kupnja 50 zrakoplova

Ugovori koje je Bijela kuća objavila tijekom posjeta uključuju kupnju 50 zrakoplova Boeing 737 Max za Vietnam Airlines, u poslu vrijednom 7,8 milijardi dolara. Bijela kuća također je objavila planove Microsofta da napravi “generativno rješenje temeljeno na umjetnoj inteligenciji prilagođeno Vijetnamu i tržištima u razvoju”.

Bijela kuća istaknula je i broj ulaganja američkih tvrtki u Vijetnamu povezanih s čipovima, uključujući planove Marvella i Synopsysa za izgradnju centara za dizajn čipova u zemlji. Nova tvornica Amkor u blizini Hanoija, vrijedna 1,6 milijardi dolara, u kojoj će se sastavljati, pakirati i testirati čipovi, trebala bi početi s radom u listopadu, dodaje se.

Vrijednost investicije jednaka je Intelovoj tvornici za sastavljanje čipova vrijednoj 1,5 milijardi dolara na jugu zemlje – najvećoj tvornici te tvrtke u svijetu. Sastankom su predsjedali američki državni tajnik Antony Blinken i vijetnamski ministar ulaganja Nguyen Chi Dung, nakon čega su slijedili razgovori s Bidenom i vijetnamskim premijerom Pham Minh Chinhom.