Šef trgovačkog lanca o Filipovićevom ambicioznom planu: 'Za veliku većinu proizvoda cijene se ne mogu vratiti' 

Kroz dan-dva bi puno toga trebalo biti jasnije, kaže Evačić

FOTO: HRT/Screenshot

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održan je sastanak ministra Davora Filipovića s čelnicima trgovačkih lanaca. Tema sastanka bilo je vraćanje cijene nekih artikala na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Predsjednik HUP Udruge trgovine i direktor domaćeg trgovačkog lanca NTL Martin Evačić rekao je nakon sastanka s Filipovićem da su trgovci spremni vratiti cijene dijela artikala.

U razgovoru za Jutarnji list je kazao kako vjeruje da će u tome svi trgovački lanci sudjelovati, no stvar je svakog pojedinog lanca s koliko proizvoda će sudjelovati u akciji Ministarstva.

Za veliku većinu proizvoda nema vraćanja cijena

“Možda se za mali broj proizvoda može vratiti cijena, ali za veliku većinu ne. Cijene su otišle gore u nabavi i kada bi smanjili cijene za svih 360 proizvoda, velika većina tih cijena prodavala bi se ispod nabavne cijene što zakonski nije moguće”, navodi Evačić.

“Odgovor ćemo imati kroz dan-dva. NTL će sudjelovati sigurno”, dodao je Evačić. “Ne znam za koliko ćemo proizvoda mi moći vratiti cijenu, ali za potrošače je dobro da jedan trgovac smanji cijene za jedan broj artikala, a drugi za drugi broj. U svemu ovome trebali bi sudjelovati i proizvođači, jer bez njih teško da se išta može provesti”, istaknuo je.

Evačić dodaje da se na sastanku nije razgovaralo o Vladinom paketu pomoći.