Manijak koji se zabijao autom, divljao i prijetio po Splitu ipak ide u istražni zatvor. Ima debeli dosje, djevojčici je prijetio pištoljem

Riječ je o muškarcu koji iz sebe ima podeblji dosje kaznenih prijava

Muškarcu (37) kojeg je policija u Splitu uhitila pa pustila zbog sumnje da se u rastrojenom stanju prije tjedan dana zabijao u automobil u kojem su bile tri mlađe osobe, određen je jednomjesečni istražni zatvor.

Danas iza podneva 37-godišnjak se pojavio na sudu te mu je nakon saslušanja određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, javlja Slobodna Dalmacija.

Uperio pištolj u djevojčicu

Inače, riječ je o muškarcu koji od ranije ima problema s policijom, često je bio u alkoholnom stanju, te iza sebe ima podeblji dosje kaznenih prijava, ali uvjetnih i bezuvjetnih presuda zbog obiteljskog nasilja, krivotvorenja isprava i prijetnje te dovođenja u opasnost života i imovine.

Kako piše 24sata, muškarac je 2023. nepravomoćno je osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog pet kaznenih djela, od kojih se jedno odnosi i na prijetnju pištoljem 13-godišnjoj djevojčici.

U nju je 15. listopada 2019., nakon što je u Podstrani pucao iz pištolja Crvena zastava, uperio oružje do se nalazila u autu kojeg je mimoilazio, a ocu djevojčice koji je upravljao vozilo je kazao: “Žuriš li u smrt?”.

Prijetio smrću policajcima

Tada je prijetio i policajcima koji su ga uhitili i govorio im da će ih ubiti. Jednom policajcu kazao je da ga je jednom vidio pored ceste te da je razmišljao hoće li ga zgaziti. Zbog prijetnji policiji osuđen je na sedam mjeseci zatvora, za pucanje je osuđen na 10 mjeseci zatvora, a za prijetnje djevojčici na godinu dana zatvora. Izrečena mu je i mjera obaveznog liječena ovisnosti o alkoholu.

Više puta osuđen je zbog nasilja. Ranije je dobio i bezuvjetnu kaznu od sedam mjeseci zatvora zbog obiteljskog nasilja, a sudac mu je tada izrekao sigurnosnu mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja. Zbog prijetnji je osuđen i na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od 9 mjeseci te mu je propisana i obaveza liječenja od ovisnosti o alkoholu.

Napravio niz incidenata

Splitska policija ranije je priopćila kako je isti muškarac samo nekoliko minuta prije napada kojoj svjedoči snimka napravio je još jedan incident u blizini trgovačkog centra u Vukovarskoj ulici gdje je napao vozačicu.

Pokušao je slomiti brisače na Golfu u vlasništvu žene te se svojim BMW-om zabio u njeno vozilo, a nakon toga je napravio novi incident u kojem se autom zabijao u Renault Clio u kojem su se nalazile tri mlađe osobe, djevojka i njena dva prijatelja.

Nakon što je objavljena snimka tog incidenta, utvrđeno je da je u postupanju splitskih policajaca Druge policijske postaje, koji su ga nakon svega pustili na slobodu, bilo propusta. Protiv dvoje policajaca pokrenut je disciplinski postupak, a načelnik postaje smijenjen je s funkcije koju je obavljao dugi niz godina te je premješten na radno mjesto niže složenosti u PU splitsko-dalmatinsku.