Papa o blagoslovu gej parova: 'Afrikanci su poseban slučaj, za njih je homoseksualnost kulturološki nešto loše'

'Oni ne toleriraju homoseksualnost', dodao je

Pope Francis kisses the Cross at the "Protection of the Mother of God" Church where he meets the Greek Catholic community during his visit in Budapest, Hungary, April 29, 2023. The Pope will meet refugees, believers, students, church and state leaders during his tree-day trip and celebrates a holy mass in front of the parliament building, at the Kossuth Square of Budapest on Sunday morning, April 30, 2023. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
FOTO: AFP

Papa Franjo rekao je u intervjuu kako je uvjeren da će kritičari njegove odluke o dopuštenju blagoslova za istospolne parove to na kraju shvatiti, osim Afrikanaca koji su “poseban slučaj” jer je za njih “homoseksualnost nešto “loše s kulturološke točke gledišta”.

Blagoslovi su dopušteni prošli mjesec u dokumentu Fiducia Supplicans (Molitveno povjerenje), koji je izazvao široku raspravu u Katoličkoj crkvi, s posebno snažnim otporom afričkih biskupa.

“Oni koji žestoko prosvjeduju pripadaju malim kulturnim skupinama”, rekao je Franjo za talijanski list La Stampa, dodajući: “Poseban su slučaj Afrikanci: za njih je homoseksualnost nešto ‘loše’ s kulturološke točke gledišta, oni je ne toleriraju”.

‘Svećenici trebaju prirodno uzeti u obzir kontekst’

„Ali općenito, vjerujem da će postupno svi biti razuvjereni duhom deklaracije ‘Fiducia Supplicans’ Dikasterija za nauk vjere: cilj joj je uključiti, a ne dijeliti”, nastavio je Papa.

Čini se da je već prošlog tjedna Franjo priznao otpor koji je dokument izazvao, posebno u Africi, gdje su ga biskupi odbacili i gdje u nekim zemljama istospolne aktivnosti mogu završiti zatvorom ili čak smrtnom kaznom.

Rekao je da kada se daju blagoslovi, svećenici trebaju “prirodno uzeti u obzir kontekst, osjetljivost mjesta gdje netko živi i najprikladnije načine da to učine”.

‘Ima nekih bolova, ali dobro sam’

U intervjuu za La Stampu Franjo je potvrdio da bi 11. veljače trebao dočekati u Vatikanu predsjednika svoje rodne Argentine te da konačno postoji mogućnost posjeta zemlji.

Rekao je da njegov plan za 2024. trenutno uključuje putovanja u Belgiju, Istočni Timor, Papuu Novu Gvineju i Indoneziju.

Govoreći o svom zdravlju, koje je zadnjih godina narušeno zbog hospitalizacija, problema s kretanjem te su otkazana putovanja i događaji, 87-godišnji Papa je rekao: “Ima nekih bolova, ali sada je bolje, dobro sam”.