Potraga za malenom Dankom i dalje traje. U BiH uhićene tri osobe: 'Tražili su 50.000 KM za otkrivanje informacija'

Bageri čiste područje oko kuće, a pretražili su je i posebnom kamerom

FOTO: Klix.ba

U Srbiji i dalje traje potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić koja je nestala u utorak poslijepodne u mjestu Banjsko Polje kod Bora. Danka je posljednji put viđena u dvorištu na imanju obitelji Ilić, a svaki trag izgubio joj se kada se njezina majka Ivana Dragomirović okrenula dati vode starijem djetetu.

Pripadnici Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH uhitili su tri osobe po nalogu Interpola Beograd, za koje se sumnja da su putem TikToka objavile da su povezane s nestankom djevojčice, javlja Avaz. Osobe su uhićene su na području općine Hadžići, jedan od njih ima državljanstvo BiH.

Samo su se ‘šalili’

Istražitelji Odsjeka za cyber kriminal Federalne uprave policije locirali su putem IP adresa osobe koje su tvrdile kako imaju saznanja o nestanku djevojčice u Republici Srbiji, odnosno koje su tražile 50 tisuća KM za otkrivanje informacija, javlja N1 BiH.

Policija je pretražila šire područje gdje su se uhićeni nalazili, no nisu pronašli djevojčicu, a trojac je nakon uhićenja navodno rekao da su se ”samo šalili”.

“Djevojčica nije pronađena na teritoriju Hadžića”, kazao je federalni inspektor Ervin Mušinović.

Izvor: Klix.ba

Termovizijski dronovi

Stotine policajaca, vatrogasaca, spasioca Gorske službe spašavanja, rudara i mještana pretraživalo je teren na lokaciji gdje je djevojčica posljednji put viđena. Među onima koji su pomagali u potrazi je i jedan od susjeda, Luka iz Bora, koji navodi kako se odmah pridružio policiji u potrazi.

“Bili smo ovdje do 22:30. Poslije toga je došlo još dvadesetak patrola. Sljedeće večeri došla su i dva, tri helikoptera, ali i termovizijski dronovi i psi tragači. Tu su bili baka, majka, djed i Dankin mali brat. Dobro ih znam sve”, navodi.

‘Nije mogla propasti u zemlju’

Kaže da je obitelj u Banjsko Polje došla u vikendicu. “Nadam se najboljem. Molim se Bogu da je djevojčica živa i zdrava. Najprije smo mislili da je, ne daj Bože, pala ili tako nešto, ali ništa od toga”, dodaje Luka u razgovoru za Blic.

“Svi kažu da je Dankina majka otišla po vode. Dijete nije moglo propasti u zemlju. Kad sam ja došao, majka je bila u suzama, kao i baka. Baka je bila baš potresena. Cijeli dan je plakala u autu. Navečer je došla hitna i dala joj lijek za smirenje zbog visokog tlaka. Kasnije su je odvezli u bolnicu”, prisjeća se.

Navodi kako vjeruje da je djevojčica oteta. “Ako Danka nije ovdje, ne znam gdje bi mogla biti. Ova ulica nije prometna. Ne znam kako se to dogodilo”, zaključuje Luka.

‘Čisti se teren oko kuće’

Igor Jurić iz beogradskog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu za Novu TV je rekao da su “neke okolnosti izbačene iz opticaja u smislu da se dijete izgubilo”. “Čisti se teren oko kuće, dakle postoje određena saznanja i sada mislim da ćemo dobiti razrješenje slučaja”, dodaje.

O mogućnosti preživljavanja tako malog djeteta gotovo 72 sata od nestanka, Jurić kaže: “Zaista nakon ovolikog protoka vremena i ovog što se sada događa oko same kuće gdje je dijete nestalo, bit ću potpuno iskren – i više sam nego zabrinut. To je nešto najblaže što mogu reći”.

Roditelji malene Danke, Ivana i Miloš, su danas bili ponovno dovedeni u policiju u Bor. Ispitani su jučer u prisustvu radnika Centra za socijalni rad. Nisu osumnjičeni već je s njima obavljen informativni razgovor. Majka je odbila poligrafsko testiranje jer je trudna, piše Telegraf.

Policija otvara šahtove

Uz bagere koji čiste teren na mjestu na kojemu je nestala Danka, policijske ekipe su okružile kuću Ilićevih u Banjskom polju, a policajci otvaraju šahtove oko kuće.

Bageri rade na rušenju drveća i čišćenju otpada kojim je okružena kuća. Policija čisti teren kako bi potraga za djevojčicom bila lakša. Kuću su pretražili i infracrvenom kamerom. Ona bilježi sve objekte čija je temperatura iznad apsolutne nule bez obzira na osvjetljenje.

Očišćeni su dvorište i gospodarski objekt u kojem se nalazi sijeno i slama. Tri bagera iz dvorišta iznose smeće koje odvozi jedan manji kamion. U pomoć je stigao i radni stroj koji je dvorište oslobodio od drvlja i šiblja. U smeću koje se odvozi ima svega – od hladnjaka, perilice za rublje, do granja i drveća.