Vlasnik izgorjele firme s plastikom tvrdi da su mu noćas pokušali ukrasti dokumente: 'Sreća da smo postavili dvojicu radnika na stražu'

Vlasnik Zvonko Bede i dalje inzistira na tome da je požar podmetnut

Screenshot: N1
FOTO: Screenshot: N1

Jutros su se stotine radnika ponovno okupile ispred tvornice Drava International u Osijeku kako bi pružile podršku vlasniku Zvonku Bedeu. Nakon što je nedavni požar teško oštetio tvornicu, radnici su odlučili javno izraziti svoju podršku vlasniku. “Hoćemo raditi, nama ovaj posao treba, od toga žive mnoge obitelji. Tvornica je očuvana iznutra, dio je oštećen. Daju nam nadu da ćemo se vratiti na radna mjesta”, rekao je jedan od radnika.

U proteklih nekoliko dana, tvrtka Drava International bila je pod povećalom javnosti i vlasti zbog jednog od najgorih požara u povijesti Osijeka. Župan Ivan Anušić je optužio vlasnike tvornice za nepravilan rad i skladištenje plastike, dok je vlasnik Zvonko Bede tvrdi da je požar podmetnut i najavio tužbu protiv Anušića.

Bede je danas za N1 rekao da su noćas spriječili pokušaj provale u tvornicu. “Noćas u 3 i 50 sati imali smo pokušaj provale u sjedište tvrtke u Radićevoj ulici gdje se nalazi sva dokumentacija, računalni sustavi, sve je tamo. Bio je pokušaj ulaska”, ispričao je.

‘Požar je podmetnut’

“Iz mjera predostrožnosti smo stavili dva radnika po noći ondje. Da nije bilo njih, vjerojatno bi ili zapalili i to ili uništili dokumentaciju jer je nekome stalo da je nemamo i da ne možemo dokazati suprotno od onoga što se po medijima piše i što određeni ljudi pričaju”, kaže.

Bede također inzistira na tome da je požar podmetnut i da treba utvrditi tko je odgovoran. “Motiv za podmetanje požara nemam nikakav. Svu robu sam kupio i platio. Taj PET se prerađuje i od toga radimo gotove proizvode. Teza je da zašto je taj otpad tu bio, a ne tko ga je zapalio. Nemam motiva paliti jer sad imam štetu od par milijuna eura, a sva roba koja je izgorjela, sve je plaćeno. Od države nikad nisam kune dobio, jednog eura. To su sve naša sredstava, krediti itd.”, rekao je.

‘Nije sve bilo idealno’

Osvrnuo se i na izjavu zamjenika zapovjednika JVP-a Osijek Borisa Banjana koji je rekao da su u tvornici propuštene preventivne mjere zaštite od požara, Bede je rekao da su imali redovne kontrole vatrogasnog inspektora iz Osijeka i dodao: “Obratite se Smolčiću, kod nas je bio više puta. Ako je imao primjedbu, dao je, mi smo to ispravili i riješili”.

“Ne kažem da je sve bilo idealno, ali napravili smo novu halu od 10 tisuća kvadrata, sirovine smo htjeli prebaciti, tehnički pregled te hale trebao je biti uskoro, ali sad se ovo dogodilo”, tvrdi vlasnik. Negira da u krugu tvornice nema dovoljno hidranata: “Kad je došlo do požara, vodovod Osijek po noći spušta pritisak vode u sustavu. Hidranti su bili slabi. Mi po zakonu moramo imati hidrante, i imamo ih”.

Još se vrše izdimljavanja zbog podzemnih požara plastike. Zapovjednika JVP-a Osijek rekao je da je situacija pod kontrolom, da se sve zatrpava zemljom i da će uskoro i izdimljavanje biti gotovo.