Ovo su ozbiljni znakovi da trebate prestati jesti kruh i pekarske proizvode

Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti kruh gube na težini u roku dva tjedna

FOTO: Unsplash

Od peciva za doručak do tosta i jaja za večeru, kruh je bitan dio obroka u mnogim domovima u Hrvatskoj. U nekim slučajevima kruh čak može biti zdrav dio vaše prehrane – određene vrste kruha od cjelovitog zrna i kruha bogatog bjelančevinama mogu pomoći u mršavljenju i sniziti krvni tlak.

Međutim, postoje neki ozbiljni znakovi da trebate prestati jesti kruh i pekarske proizvode jer generalno nisu dobri za vašu prehranu ili vaše zdravlje. Čitajte dalje kako biste otkrili jasne znakove koje vam tijelo šalje da izbacite kruh i pekarske proizvode iz svoje prehrane. Za više informacija o tome kako se zdravo hraniti, imamo ideje za doručak, ručak i večeru, koje je osmislila dijetetičarka i nutricionistica Olja Martinić.

1. Imate česte promjene raspoloženja

Promjene raspoloženja povezane s prehranom često su uzrokovane velikim količinama šećera, prerađenom hranom i rafiniranim ugljikohidratima kao što su krafne, kolači, kolačići i bijeli kruh. Mnogim od ovih namirnica nedostaje dovoljna količina vitamina i minerala, te mogu uzrokovati fluktuacije glukoze u krvi i potaknuti promjene raspoloženja. Ako ste skloni mentalnim stanjima poput shizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije i anksioznosti to su definitivno znakovi da trebate prestati jesti kruh i pekarske proizvode. Mnogi ljudi koji su započeli dijetu bez pšenice i mliječnih proizvoda vidjeli su značajno poboljšanje u svom mentalnom zdravlju.

2. Vaš krvni tlak raste

Bilo da se godinama borite s hipertenzijom ili ste tek nedavno otkrili da vam je krvni tlak povišen, izbacivanje kruha iz prehrane mogao bi biti najlakši način da te brojke vratite u balans. Kruh sadrži sol, a previše soli povećava razinu krvnog tlaka, što pak povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Naime, jedna šnita kruha sadrži prosječno 147 mg natrija, a za normalno funkcioniranje organizma dovoljno je već 500 mg natrija na dan. Dakle, s tri-četiri šnite kruha već dostižete potrebni dnevni unos, a da niste pojeli ništa drugo što je slano.

3. “Nekontrolirano” se debljate

Ako vidite da više ne stanete u odjeću od prije pola godine ili brojke na vašoj vagi stalno rastu, možda je vrijeme da smanjite unos kruha – pogotovo ako je bijeli kruh vaš glavni izvor ugljikohidrata. Jedna šnita bijelog kruha srednje veličine sadrži 0,6 grama vlakana, a ostali sastojci kruha se pretvaraju u tjelesne masti. Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti kruh gube na težini u roku dva tjedna.

kruh i pekarski proizvodi debljanje

4. Imate ozbiljne grčeve u želucu

Ako ste primijetili da vas želudac ozbiljno muči nakon sendviča ili kriške kruha, to je dobar znak da je vrijeme da se odreknete kruha. Primjerice, osobe s celijakijom – imunološkim stanjem izazvanim glutenom – često imaju jaku nadutost, bol, proljev i zatvor nakon što su pojeli hranu koja sadrži gluten, kao što je to slučaj s većinom pekarskih proizvoda.

5. Dobili ste osip

Ako primjetite iznenadni osip po tijelu, posebno na leđima, stražnjici, laktovima, koljenima i vlasištu — to također može biti znak da izbacite kruh i pekarske proizvode iz prehrane. Prema Nacionalnom institutu za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti, otprilike 10% osoba s celijakijom razvit će dermatitis herpetiformis, koji se obično manifestira malim, grupiranim papulama i vezikulama koje simetrično izbijaju po tijelu.

6. Smanjene kognitivne sposobnosti

Konzumacija kruha je dvosjekli mač: ne samo da nije hranjiv, već smanjuje apsorpciju hranjivih tvari iz druge hrane. Kada se to dogodi, naš mozak često ne dobiva potrebne nutrijente za normalno funkcioniranje. Primjer: odlučili ste se za riblju večeru kako biste svojoj prehrani dodali neke esencijalne masne kiseline – sjajan izbor za naš mozak. Kako bi “uravnotežili” obrok, kupili ste malo svježe pečenog kruha u lokalnoj trgovini. Kakav je rezultat? Vaše tijelo će probaviti neke masne kiseline, iako ni približno onoliko koliko je potrebno jer će kruh smanjiti apsorpciju masnih kiselina. Rezultat je smanjenje kognitivnih sposobnosti ili tzv. brain fog.

brain fog nastaje zbog previse ugljikohidrata u prehrani
Unsplash

7. Raste vam šećer u krvi

Ako vam je nedavno dijagnosticiran dijabetes ili predijabetes, možda biste trebali preispitati unos kruha — barem za sada. Mnogi komercijalno dostupni kruhovi puni su rafiniranog šećera, što može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike za pojedince čiji šećer u krvi nije adekvatno kontroliran. Ovih pet namirnica se posebno preporučuje ako se borite s dijabetesom.

8. Osjećate se pospano

Previše kruha i pekarskih proizvoda u svakodnevnoj prehrani uzrokuje oslobađanje velike količine inzulina u vaš krvotok. Inzulin pomaže triptofanu, aminokiselini koja sudjeluje u proizvodnji serotonina i melatonina, da ostane u krvi dulje nego što biste željeli. Zbog toga se možda osjećate pospano i tromo nakon velikog obroka punog rafiniranih žitarica.