Policija se detaljno oglasila o očevidu nesreće koju je skrivio Banožić, protiv njega podnosi kaznenu prijavu

Još uvijek nije službeno potvrđeno je li Banožić bio pod utjecajem alkohola

FOTO: Vinkulja.hr / Pixsell

Vukovarsko-srijemska Policijska uprava u nedjelju se oglasila s opširnijim informacijama o teškoj prometnoj nesreći koju je jučer skrivio smijenjeni ministar obrane Mario Banožić i u kojoj je poginuo otac dvije malodobne kćeri Goran Šarić.

Policija sada kaže da je očevidom utvrđeno da je Banožić upravljao automobilom vinkovačkih registracija, svojim privatnim terencem. Krenuo je u manevar obilaženja teretnog vozila s lijeve strane, koje se kretalo ispred njega u istom smjeru.

Banožić se pritom, prema pisanju policije, nije uvjerio da to može učiniti na siguran način i bez ometanja vozila iz suprotnog smjera. Nakon toga je došlo do udara u kombi pulskih registracija, kojim je upravljao Šarić, koji je na mjestu poginuo.

Podnose kaznenu prijavu

Banožić je potom odvezen u Opću županijsku bolnicu u Vinkovcima, a nakon toga u KBC Osijek na daljnje liječenje. Nad Šarićevim tijelom će se, po nalogu zamjenice županijskog državnog odvjetnika u Vukovaru, obaviti obdukcija u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru.

Policija kaže da su Banožiću izuzeti nesporni uzorci krvi i urina radi analize, no u ovom ažuriranju i dalje ne otkrivaju je li bivši ministar imao bio pod utjecajem alkohola. Jučer je RTL, kao što smo pisali, objavio neslužbeni podatak da je smijenjeni ministar imao nula promila u organizmu.

Protiv Banožića podnijet će se kaznena prijava za kazneno djelo Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, zbog sumnje da je kršenjem prometnih propisa izazvao prometnu nesreću. Prijava će biti podnesena Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Banožić se na trenutke gubi

Dr. Krunoslav Šego, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek i šef kirurške službe jučer je na konferenciji za medije otkrio da je bivši ministar i pri svijesti, ali se na trenutke gubi. Šego je rekao kako je to uobičajena pojava za tip ozlijede koju je Banožić zadobio. Ako oporavak prođe po planu, iz KBC-a Osijek pretpostavljaju da Banožić neće imati trajnije i ozbiljnije posljedice od nesreće. Prema pretragama koje su obavljene do tog trena, liječnici nisu utvrdili znakove većeg unutarnjeg krvarenja.

Premijer Andrej Plenković je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Banskim dvorima rekao da je Banožića razriješio s dužnosti, “kako bi Ministarstvo obrane moglo normalno funkcionirati”. Na njegovo mjesto imenovao je državnog tajnika Zdravka Jakopa, koji iza sebe ima bogatu karijeru u MORH-u i kojeg se spominjalo kao mogućeg nasljednika bivšeg ministra Damira Krstičevića. No, umjesto Jakopa, tada je na ministarsko mjesto došao Banožić.

Premijer je, doznalo se jučer, angažirao potpredsjednika Vlade i ministra branitelja Tomu Medveda da razgovara s Banožićem kada će to biti moguće. No, Hrvoje Krešić s Nove TV, koji je prvi došao do tih saznanja, kaže da je teško za pretpostaviti kada će Banožić biti u stanju shvatiti što se dogodilo. Prema posljednjim informacijama od jučer, Banožiću još uvijek nije rečeno što se dogodilo, niti se on sjeća nesreće.

Mogao bi odgovarati po 227. članku Kaznenog zakona

Banožić bi, ako se potvrde dosadašnji nalazi, mogao odgovarati za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom, po 227. članku Kaznenog zakona. Članak navodi da će se počinitelja koji je izazvao nesreću u kojoj je poginula jedna ili više osoba, kazniti s tri do petnaest godina zatvora.

No, članak propisuje i da se onoga tko prouzroči nesreću sa smrtnom posljedicom iz nehata može kazniti s jedne do osam godina zatvora.