Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Prvi objavljujemo važno istraživanje: Samo 7 posto građana misli da žene nemaju pravo na izbor kod pobačaja

Agencija Ipsos ovaj je mjesec provela anketu o stavovima građana kod pitanja prekida trudnoće

Molitelji pred bolnicama, Hod za život, skoro 170 tisuća potpisa skupljenih prije dvije jeseni za zabranu pobačaja, masovni prigovori savjesti liječnika – sve to dosta jednoznačnom nijansom boja sliku hrvatske stvarnosti oko polarizirajućeg pitanja prekida trudnoće. Sudeći po tome, Hrvatska sve nepovratnije i sve jasnije postaje sve konzervativnija zemlja.

Nijansa o kojoj je riječ, međutim, vrlo je vjerojatno sasvim pogrešnog tona. Barem se tako može zaključiti iz istraživanja javnosti koje je ovog mjeseca proveo Ipsos na reprezentativnom uzorku 612 punoljetnih ispitanica i ispitanika u Republici Hrvatskoj.

Za pravo na izbor – 81 posto ispitanih

Rezultati su potpuno nedvosmisleni – čak 81 posto ispitanih smatra da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju (68 posto se u potpunosti slaže s tom tvrdnjom, 13 posto uglavnom).

Pro-choice tabor u Hrvatskoj (choice znači izbor) tako je, zapravo, u dramatičnoj prednosti u odnosu na pro-life, one koji se zalažu, kako kažu, za zaštitu života od začeća. Naime, onih koji smatraju da žene u Hrvatskoj ne bi trebale imati pravo na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju samo je sedam posto (četiri posto se u potpunosti ne slaže da žene trebaju imati pravo izbora, tri posto uglavnom).

Abortus na račun HZZO-a

Ipsos je u anketi obradio još dva pitanja slične tematike, trebaju li vjerske zajednice utjecati na zdravstvenu politiku o pobačaju, te treba li prekid trudnoće biti besplatan. Da se vjerske zajednice ne trebaju petljati u pitanja zdravstvene politike oko pobačaja smatra 62 posto građana Hrvatske (20 posto misli suprotno), dok 63 posto ispitanih smatra da prekid trudnoće za ženu mora biti besplatan (18 posto je protiv).

Uglavnom, ako je suditi po ovoj anketi, velika većina punoljetnih građana u Hrvatskoj zalaže se za to da pobačaj ostane pravo izbora žene, da se vjerske zajednice nemaju što petljati u zdravstvenu politiku oko prekida trudnoće i da pobačaj mora ići na račun HZZO-a, a ne trudnice.

Svoga tela gospodar

Ovakvi rezultati će vjerojatno mnoge u Hrvatskoj ozlojediti, ali među njima svakako nije Predrag Fred Matić, izvjestitelj Europskog parlamenta o položaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU. Kako je izjavio danas za Telegram, ovakvim rezultatima je ugodno iznenađen, sretan i ponosan. “Već dugo mislim da ova zemlja ima šansu i da su pozitivci ona – tiha većina”, kaže Matić, koji smatra da je smanjivanje prava uvijek loše, pa tako i u ovom slučaju kad je pravo na izbor ušlo u zakon 1978. godine.

“Ovakvi rezultati su na tragu onog što ću zastupati u izvješću”, kaže hrvatski eurozastupnik, te objašnjava kako je abortus jako teška odluka, ali je “ono što ostaje na kraju dana činjenica da je to ipak – izbor”. Matić kaže kako on sigurno ne zagovara abortus. “Nitko normalan ne zagovara abortus. Prije situacije u kojoj se o njemu razmišlja dolaze edukacija, prevencija, kontracepcija. Što se više toga budemo držali, bit će manje pobačaja. A na kraju ostaje da ipak obitelj planira – obitelj”, kaže bivši vukovarski branitelj i sadašnji SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, te podsjeća na naslov jednog davnog filma: “Svoga tela gospodar – to ja zastupam”.

Edukacija, prevencija, kontracepcija

Svoje Izvješće o položaju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU Matić bi trebao, po rasporedu, iznijeti na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta sredinom lipnja i nada se da će za njega dobiti podršku. “Naravno, ostat će prostor supsidijarnosti, da svaka zemlja članica uređuje svoje zakonodavstvo o ovom pitanju kako misli da treba. Ono što ja želim je da Europska unija kao predvodnik naprednih ideja u svijetu to ostane i na ovom pitanju”, kaže Matić i još jednom naglašava da u izvješću planira inzistirati na edukaciji, prevenciji i dostupnoj kontracepciji, dok abortus treba biti legalan i također dostupan.

Matić podržava i osnivanje istražnog povjerenstva kojeg je prošlog tjedna predložila grupa zastupnika u Hrvatskom saboru, a koje bi trebalo ispitati funkcioniranje i financiranje udruga koje navodno trudnicama daju lažne informacije o pobačaju. “Zgrožen sam time što postoje ljudi koji trudnicama govore da će u slučaju pobačaja izgubiti razum, a partneri im postati homoseksualci”, kaže Matić.

Ignorirali Ustavni sud

U Hrvatskoj je, podsjetimo, na snazi Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine. Prije tri godine Ustavni sud je obvezao Sabor da do kraja veljače 2019. donese novi zakon o ovoj problematici, ali uz vrlo jasnu odluku o tome da je pobačaj do desetog tjedna trudnoće – u skladu s Ustavom.

Kako je u studenom 2018. godine za Telegram izjavio predsjednik Ustavnog suda RH Miroslav Šeparović, od zakonodavca se očekivalo da u zakon “budu uvrštene edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak”.

Trideset tisuća mailova

No, kako se radi o ideološki osjetljivom pitanju, Vlada Andreja Plenkovića je jednostavno izbjegla donošenje, pa čak i početak javne rasprave o izmjenama zakona o pobačaju. Za nepoštivanje roka Ustavnog suda nema predviđene sankcije.

I Matić je svjestan da će Izvješće koje priprema za Europski parlament izazvati žestoke reakcije. Uostalom, i prije nego što je završio prvi nacrt Izvješća mogao je dobiti sliku onoga što ga čega: “Protiv Izvješća koje u tom trenutku još nije bilo ni napisano dobio sam 30.000 mailova”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više