Sve više se piše da Kujundžić odlazi. Popisali smo sve što se zasad zna o hitnom sastanku u Vladi

Izgleda da ministar nema izbora, ili će sam odstupiti ili će ga smijeniti

ZADNJA IZMJENA: sij 26, 2020

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić, ovog je tjedna glavna tema u medijima. Točnije, tema su njegove nekretnine koje ili nije upisao u imovinsku karticu ili je za njih upisao smanjenu kvadraturu i vrijednost. Cijelu lavinu pokrenuo je upravo Telegram s tekstom o ministrovoj kući u Zagrebu za koju iz imovinske kartice nije bilo jasno odakle novac.

Nakon cijelog niza tekstova i otkrića ministar je u petak održao presicu na kojoj je pokušao odgovoriti na pitanja novinara, ali i dodao kako mu ostavka ne pada na pamet. Ipak, nakon toga je još stvari isplivao na vidjelo te je u subotu navečer održan hitni kasnonoćni sastanak s ministrom gdje mu je navodno rečeno da mora odstupiti.

Jutarnji list: ‘Ostavka već u nedjelju ujutro’

Kako je u subotu navečer izvijestio Jutarnji list, njihovi neslužbeni izvori iz Vlade kazali su kako je Kujundžiću na sastanku sugerirano da sam podnese ostavku jer pritisak zbog afera ne jenjava. Ipak, navode, ministar je to odbio, točnije, “prkosio je tom prijedlogu”, kažu neslužbeni izvori.

Izvori iz Vlade kažu kako je Kujundžiću rečeno da bi ostavku, zbog narušavanja ugleda Vlade i HDZ-a, trebao podnijeti već u nedjelju ujutro, ali to se, kao što vidimo, nije dogodilo.

N1: ‘U ponedjeljak daje ostavku’

Nekoliko izvora iz Vlade za N1 je potvrdio da je održan sastanak s Milanom Kujundžićem. Jedni kažu da “u odlukama koje slijede glede ovoga slučaja treba pokazati odgovornost i voditi računa o stabilnosti Vlade i HDZ-a”. Drugi, pak, govore da bi ministar trebao dati ostavku već u ponedjeljak.

Inače, ministar je već imao jedan sastanak s premijerom i to prije presice u petak, a kako je rekao tamo nije bilo ni riječi o njegovoj ostavki.

24sata: ‘Potvrđeno je, Milan Kujundžić više neće biti ministar’

Iz 24sata jutros su objavili kako su njihovi izvori iz Vlade potvrdili da je definitivno odlučeno da Milan Kujundžić odlazi s mjesta ministra zdravstva. Ipak, još uvijek se rasprava o tome na koji način će ga smijeniti. Naime, sam je odbio otići.

“Od njega je zatraženo da ode. Razgovara se o načinu njegova odlaska”, rekli su izvori za 24sata i dodaju da je na ministru da sam odluči kako će otići jer će, ako ne da ostavku, ionako biti smijenjen. Kažu da nije isključeno i da će ga uspjeti nagovoriti da sam odstupi.

Index: ‘Izgledno je da će otići’

I Indexovi izvori potvrdili su da je Kujundžiću rečeno da ostavku podnese što prije jer šteti njihovom ugledu, a iako je on to odbio, čini se da nema baš previše izbora: “Kako se može iščitati iz riječi izvora s kojim smo razgovarali, odlučili riješiti tu situaciju, a odlazak Kujundžića se čini izglednim”, piše Index.

“Prema izjavama iz vlade, čini se da je Kujundžićev odlazak gotova stvar i da je samo pitanje hoće li sam otići ili će ga Plenković smijeniti”, javlja Index.

Mali podsjetnik: što je sve otkriveno

Nakon prvog Telegramovog teksta o nepoznatom porijeklu novca za kuću u Zagrebu, objavili smo i tekst o drugoj kući za koju je ministar Kujundžić napisalo da vrijedi puno manje nego što zaista vrijedi. Nakon toga, Telegram je u posjed dobio ugovore koji demantiraju ministra koji je tvrdio da nije znao na koliku vrijednost su mu banke procijenile kuću.

Slijedom toga, Slobodna Dalmacija otkrila je da je ministar zatajio pola kuće s bazenom u Imotskom. Novinarku koja je otišla do kuće provjeriti informacije napali su ljudi bliski ministru, okružili su joj auto, a naposljetku je stigla i policija. Nakon tog otkrića ministar je ispravljao imovinsku karticu, ali opet s krivim informacijama.

Ubrzo je otkriveno i da je iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna poslovnom partneru Kujundžićevih, oni su tvrdili da nemaju podatke o tome pa je Telegram objavio dokumente koji ih demantiraju. Nakon toga je novinarka Jutarnjeg Vanja Nezirović otkrila da je njegovoj supruzi Tatjani Ministarstvo graditeljstva isplatio 131 tisuću kuna iz proračuna, ali i da nisu prijavili zemljišnu česticu u Svetoj Klari koja glasi na gospođu Kujundžić.

Željka Orešković
Telegram autor
1147 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program