Ako je nešto jasno nakon jučerašnje ankete, onda je ovo: Plenković više ne može ni pomisliti na izvanredne izbore

Vremenski prozor koji se otvarao premijeru za lansiranje izbora u vrijeme duboke krize opozicije stvar je prošlosti

Start Starta i rast Glasa nisu sami po sebi dovoljni da Andreju Plenkoviću poremete mirno tonjenje u san. O ne, podočnjake mu, jel’ sjedite?, zapravo osjenčuje - Davor Bernardić. SDP je, naime, u mjesecu letećeg Starta i bujanja Glasa izgubio tek 0,3 posto glasova (sad su na 15,8 posto), što je za standarde te stranke u posljednje dvije godine čak i nešto bolje od uobičajenog rezultata. Dakle, lijevi centar raste, ali ne na račun SDP-a.

“Ali i ovdje je priča o vremenu upadljivo ključna. Ono, naime, ima nezgodno svojstvo da iscuri daleko brže nego što se nadate”, rečenice su koju su na ovom mjestu prije pet mjeseci zatvorile analizu idealne prilike za Andreja Plenkovića da raspiše izvanredne parlamentarne izbore. O da, o raspisivanju tih izbora ozbiljno se razmišljalo u HDZ-u neko vrijeme, čak su i početkom ove godine neki od dužnosnika HDZ-a nagovarali premijera da izbore za Europski parlament upari s izvanrednima za Sabor.

Jučer je vrijeme za to, čini se, bespovratno iscurilo. Prilika, vremenski prozor koji se otvarao premijeru za lansiranje izvanrednih izbora kojima bi iskoristio duboku krizu opozicije stvar je prošlosti. Ovaj zaključak temelji se na prilično neznanstvenom uzorku, jednoj jedinoj anketi, CRO Demoskopu za veljaču, što nikad nije najsretnija situacija. Međutim, anketa je u brojke uhvatila promjenu koja se već nekoliko tjedana da osjetiti u zraku, pa je, zapravo, došla kao pečat na zaključke koji su se sami od sebe krenuli formirati praćenjem političkih zbivanja u Hrvatskoj.

Tisuću načina za propasti, ali…

Stvar je, prije svega, u Daliji Orešković, odnosno u startu njenog Starta. Dobaciti se sa prvom anketom uopće do 4,6 posto glasova je doista senzacionalan rezultat. Pojava nove političke snage s predsjednicom koja vuče pozamašan politički kapital iz vremena obavljanja dužnosti predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pa još u vrijeme kad je oporba slabunjava, a vlast iritantno loša, zvučala je kao potencijalna uspješnica od same ideje o angažmanu Orešković u politici.

No, na tom putu se može propasti na tisuću načina prije prvog koraka, što se, očito, nije dogodilo i na Start će se itekako morati računati u političkim kalkulacijama bliske budućnosti. Naravno, i nakon starta se u politici može propasti na tisuću načina, a Dalija Orešković i njen tim će se tek sad, kad su dobili certifikat opasnog političkog protivnika, naći pod prekomjernim granatiranjem i najezdom karijerista,

Ne na račun SDP-a

Da je, međutim, samo do sjajnog starta Starta, CRO Demoskop za veljaču ne bi bio toliko ključan za pričanje o ozbiljnoj promjeni trenda i kraju Plenkovićeve prilike za produžavanje mandata pobjedom na izvanrednim izborima. Upečatljivi debi u anketama nove stranke, međutim, nije, makar zasad, otkinuo glasove prvoj alternativi za SDP na centru i lijevom centru, Amsterdamskoj koaliciji. Glas se pojačao do 3,8 posto, a u kombinaciji s ostalim “Amsterdamcima” teže nekih desetak posto i također predstavljaju blok koji će na izborima itekako osvajati mandate.

Čak ni to, međutim, nije samo po sebi dovoljno da Andrej Plenković, razmišljajući o sjajnosti slobode novinarstva u Hrvatskoj (što mu ne može pokvarit’ nikakva međunarodna analiza, pogotovo ako je ne pročita), mirno utone u san. O ne, podočnjake mu, jel’ sjedite?, zapravo osjenčuje – Davor Bernardić. SDP je, naime, u mjesecu letećeg Starta i bujanja Glasa izgubio tek 0,3 posto glasova (sad su na 15,8 posto), što je za standarde te stranke u posljednje dvije godine čak i nešto bolje od uobičajenog rezultata. Dakle, lijevi centar raste, ali ne na račun SDP-a, već vjerojatno ponešto Živog zida, ali i mnogo više onih koji su dosad bili neopredijeljeni.

Rat s desnicom

Već i ove brojke (a teško je sumnjati u to da će perspektivni prvi rezultat Starta privući pažnju još više dosad apatičnih birača) pokazuju da tri bloka lijevog centra teže više od HDZ-a. Na strani desnice, međutim, postoje i Most (6,5) i Neovisni za Hrvatsku (2,9 posto), što bi dalo za sugerirati da i HDZ potencijalne koalicijske partnere za utrku ima. Šteta je samo što su baš nabrojane stranke one čije zastupnike premijer želi mlatiti, ili ih redovito vrijeđa na Aktualnom satu u Saboru.

Naravno, sve ovo je tek jedna anketa, a stvari se do izbora mogu promijeniti još na milijun načina. Teško je, međutim, vjerovati da će se do kraja mandata ove Vlade zvijezde opet tako posložiti da Plenković ima jasnu situaciju za uvjerljivu pobjedu na izvanrednim izborima kao što ju je imao do jučer.

Toj priči je došao kraj, a premijer će, ako nakon redovnih izbora želi ostati na vlasti, morati dobro – do ramena – zasukati rukave. I pomoliti se da već nije – gotovo.

Jasmin Klarić
Telegram autor
567 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program