Kome je Agrokor uopće dužan?

U devetom nastavku istraživačkog feljtona, Fižulić piše o starim i novim kreditorima koji su se obogatili na Agrokoru

Kada je Fabris Peruško u lipnju ove godine stavio svoj potpis na ugovor kojim se roll-up kredit produžuje do rujna 2019. propustio je, poput svog prethodnika, odmah objaviti i listu kreditora. Opreza radi bilo bi mudro uvijek znati tko su ti kreditori. Zna li gospodin Fabris Peruško kome je trenutno Agrokor dužan? Jer ako zna, zašto nije objavio listu svih transakcija između prvotnih, javnosti poznatih kreditora, i novih kreditora?

Goranko Fižulić posljednjih tjedana u analitičkom feljtonu detaljno secira najveće probleme Agrokora s kojima će se RH tek morati suočiti. Ako ste propustili, ovdje možete pronaći prvi, drugi, treći, četvrti, peti, šesti, sedmi i osmi nastavak njegove priče.


“Agrokor kreće u refinanciranje roll-up kredita od milijardu i pol eura”, naslov je vijesti koju je izvanredna uprava uvrstila na službene internetske stranice Agrokora 19. rujna 2018. U samoj se vijesti navodi kako “ovaj tjedan izvanredna uprava Agrokora kreće u pregovore kako bi pronašla zajmodavce voljne refinancirati milijardu eura vrijedan roll-up kredit” te kako je nekoliko banaka već iskazalo interes tako da bi do “sporazuma o refinanciranju trebalo doći najkasnije do kraja siječnja iduće godine”. Vijest završava izjavom zamjenice izvanrednog povjerenika Irene Weber u kojoj ona među ostalim ističe da su Agrokorovi “budući vlasnici financijske institucije koje imaju širok doseg na europskom i ruskom tržištu.”

Zbog čega je ovakva nesuvisla vijest iz rujna ove godine još uvijek dostupna na službenim stranicama Agrokora nije mi poznato. Mogu samo pretpostaviti da su gospođa Kristina Laco i njeni suradnici zaduženi za savršenu medijsku sliku Agrokora zaključili da službene internetske stranice izvanredne uprave ionako nitko ne čita pa se onda nema ni potrebe previše zamarati njihovim uređivanjem. Kreće li Agrokor “u refinanciranje milijardu i pol eura” ili samo “milijardu eura roll-up kredita” nije objasnio ni izvanredni povjerenik Fabris Peruško kada je prije desetak dana šapnuo novinarima kako se izvanredna uprava sprema pronaći banku koja će potražiti nove kreditore za refinanciranje roll-up kredita. Kako tu banku nisu pronašli u rujnu kad su krenuli u refinanciranje kredita, ili možda uopće nisu krenuli? I zašto im uopće treba neka banka kad su “njihovi budući vlasnici financijske institucije koje imaju širok doseg na europskom i ruskom tržištu?”

Peruško je propustio objaviti listu kreditora

Kada je Fabris Peruško u lipnju ove godine stavio svoj potpis na ugovor kojim se roll-up kredit produžuje do rujna 2019. propustio je, poput svog prethodnika, odmah objaviti i listu kreditora. Pretpostavljalo se da je kredit produžen s istim zajmodavcima uz drastično povećanje troškova financiranja u odnosu na one koji su pompozno slavljeni i naširoko hvaljeni u lipnju 2017. To povećanje troškova financiranja nije promaklo ni ministru gospodarstva Darku Horvatu koji je početkom prosinca javno primijetio kako je kredit “skup i tržišno neosnovan” te da treba hitno pronaći model njegovog refinanciranja. Nitko se nije sjetio pitati ministra o tome kada je uočio da je kredit tržišno neosnovan i zašto je uopće dozvolio gospodinu Perušku ugovaranje takvog kredita.

U srpnju ove godine kreditori su imali pravo na jednokratnu naknadu od 2 %, PIK maržu od 2 % godišnje te novčanu maržu od 6 % godišnje. Nova jednokratna naknada od 1 % isplaćuje se kreditorima 10. siječnja naredne godine, a istog dana PIK marža se udvostručuje na 4 % godišnje. Svakog desetog dana u mjesecu PIK marža uvećava se za daljnjih 0,5 % godišnje te će 10. kolovoza 2019. iznositi 7,5 % godišnje. Novčana marža ostat će na 6 % godišnje sve dok je EURIBOR negativan ili jednak nuli. Još jedna jednokratna naknada od 1 % dospijeva 10. travnja naredne godine. Kao osiguranje naplate ovog kredita dani su u zalog robni žigovi, tražbine i sve, do uvođenja izvanredne uprave, neopterećene nekretnine. Znači u slučaju nemogućnosti otplate kredita gotovo sva imovina Agrokora pripast će roll-up kreditorima. Opreza radi bilo bi mudro uvijek znati tko su ti kreditori. Zna li gospodin Fabris Peruško kome je trenutno Agrokor dužan? Jer ako zna, zašto nije objavio listu svih transakcija između prvotnih, javnosti poznatih kreditora, i novih kreditora?

Za 18 mjeseci kreditiranja dobit oko 10 milijuna eura

Prema dostupnim podacima u protekla tri tjedna prodana je gotovo jedna petina ukupnog iznosa roll-up kredita ili 207 188 492,00 eura. Vrijedne pažnje su prodajne transakcije ruske banke VTB u iznosu od 91,3 milijuna eura, te američkih fondova Monarch Alternative Capital i York Capital u iznosu od 68,7 milijuna eura odnosno 23,8 milijuna eura. VTB je nakon Knighthead Capital Managementa bio drugi najveći roll-up kreditor Agrokora sa 181 milijuna eura, Monarch četvrti s iznosom od 110,8 milijuna eura, a York Capital je u ove tri zabilježene transakcije prodao 87 % svog kreditnog plasmana vrijednog 27,4 milijuna eura. Može se s velikom sigurnošću pretpostaviti da je York Capital u međuvremenu prodao i preostalih 13 % te su u tom fondu mogli napraviti konačni obračun svog posla s Agrokorom.

York Capital Management ima 20,6 milijardi dolara vrijednu imovinu pod diskrecijskim upravljanjem, a kreditni posao s Agrokorom obavio je njihov fond registriran u Luksemburgu, York Global Finance Offshore BDH. Obveznice Agrokora koje su poslužile kao ulaznica u roll-up, nominalno vrijedne 13,7 milijuna eura, platio je ne više od 5,5 milijuna eura. U taj iznos uključen je i trošak svih uslužnih i servisnih naknada idejnih tvoraca i organizatora iznimno kompleksnog i zahtjevnog aranžmana. Kreditni iznos od 5 milijuna eura York je prodao 4. prosinca po cijeni od 99,375 % nominalne vrijednosti, iznos od 8 762 000 eura 5. prosinca po cijeni od 98,50 %, a iznos od 10 milijuna eura 18. prosinca ove godine po cijeni od 98,75 %. Možemo zaključiti da je York kreditirao Agrokor 18 mjeseci u iznosu od 27,4 milijuna eura ostvarivši dobit od 10 do 11 milijuna eura prije obračuna vlastitih administrativnih troškova, eventualnih indeksiranih provizija i plaćenih poreza.

Dobar posao u maloj zemlji širokogrudnih ljudi

Ako York nije zbog poreznih razloga preprodao kredit unutar vlastite grupe, James G. Dinan, njegov osnivač i šef vjerojatno je i više nego zadovoljan obavljenim poslom u maloj zemlji za veliki odmor i pristojne povrate na posuđene pare. Iako je ova godina, i bez najgoreg prosinca od 1931., za veliku većinu investicijskih fondova bila jako loša, šef Yorka moći će i na sljedećoj Alternative Investment Industry Gala večeri sjediti za glavnim stolom. Godišnja dobrotvorna gala večera vodećih ljudi njujorških “alternativnih investicijskih fondova”, kako sebi tepaju oni koje svi drugi zovu “vulture”, održat će se 10. travnja 2019. u dvorani The Rainbow prestižnog Lincoln centra.

Toga dana bit će i druga godišnjica ulaska Ante Ramljaka u toranj Agrokora te bi Thomas Wagner i Ara Cohen iz Knighthead Capital Managementa, Adam Sklar iz Monarch Capital Managementa i James G. Dinan iz York Capital Managementa mogli nakratko međusobno evocirati uspomene na dobar posao u maloj zemlji širokogrudnih i dobrohotnih ljudi. Hoće li do tada Fabris Peruško sa svima nama podijeliti tajnu kome su spomenuta gospoda prodala kredite iz tog zgodnog poslića ovisi o nekoliko faktora. Ali o tome sljedeći put.

Goranko Fižulić
Poduzetnik
244 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program