Zbilja, tko sabotira Kolindu Grabar Kitarović?

Predsjednica je osobno odgovorna za mnoge neobično nepametne ekscese, ali nije za nesreće i skandalozno ponašanje protokola

Svi ovi urnebesni skečevi Kolinde Grabar Kitarović, koji zaista variraju negdje između rukopisa Feral Tribunea i poetike Mr.Beana, aktualnu su predsjednicu doveli u situaciju da je uoči izbora, kažu istraživanja, statistički izjednačena sa svojim protukandidatima.

Okej, potpuno je sigurno kako je izvještavanje iz kampanje Kolinde Grabar Kitarović najkomičniji domaći televizijski program uz nesretnu seriju General, koju Ante Gotovina zaista nije zaslužio.

Dosadašnje gafove u kratkoj predsjedničinoj kampanji kao da je režirao Feral Tribune, i to Feral u svom najtalentiranijem izdanju, između 1990. i 1995. godine. Jer, zaista nitko drugi osim Feral Tribunea ne bi se mogao sjetiti da u svega nekoliko tjedana predkampanje i kampanje ubaci sljedeće satirično spektakularne elemente.

Prvo, dva slučaja u kojima predsjedničin autobus udara u aute na cesti, i pritom autobusu ne pada na pamet da se zaustavi, nego, dapače, policija kažnjava vozača jednog od udarenih vozila. Drugo, predsjedničin glasnogovornik ponosno ustvrđuje, i to u pisanoj formi, da Kolinda Grabar Kitarović nije sama vozila autobus!

Zar siroti gospodin Kabok zaista smatra da bilo tko misli kako predsjednički kandidati sami voze svoje autobuse?! Treće, na samom početku predsjedničke utrke netko je, zabunom, novinarima podijelio govor HDZ-ove kandidatkinje s didaskalijama, što je danima nasmijavalo cijelu zemlju.

Podsjetnik na druženja sa Zdravkom Mamićem

Četvrto, DIP je predsjednicu, zbog jednog izbornog plakata, upozorio da ne smije zloupotrebljavati Hrvatsku vojsku u propagandne svrhe. Peto, predsjednica je u tri dana iznijela tri verzije objašnjenja o slučaju Bandićevi kolači.

Šesto, predsjednica je nedvojbeno izjavila da bi Milanu Bandiću nosila kolače u zatvor, što je cijelu Hrvatsku, pa i njene podržavatelje, podsjetilo na predsjedničinu svojedobnu povezanost sa Zdravkom Mamićem kojem, eto, ne nosi kolače u zatvor vjerojatno samo zato što je Mamić pobjegao iz Hrvatske.

Sedmo, predsjednica nas je svrstala u zemlje Željezne zavjese, premda je riječ o tehničkom terminu, koji opisuje zemlje članice Varšavaksog pakta, što Jugoslavija, pa tako i Hrvatska, nikad nisu bile.

Izjava kojom je otvoreno zaštitila korupciju

Svi ovi urnebesni skečevi Kolinde Grabar Kitarović, koji zaista variraju negdje između rukopisa Feral Tribunea i poetike Mr.Beana, aktualnu su predsjednicu doveli u situaciju da je uoči izbora, kažu istraživanja, statistički izjednačena sa svojim protukandidatima.
Svi prijašnji predsjednici desetak dana prije izbora imali su stanovitu prednost.

Za neke od ovih ekscesa kriva je isključivo gospođa Grabar Kitarović. Ispad s Bandićevim kolačima uistinu bi predsjednicu Republike mogao koštati odlaska s Pantovčaka, jer je tom izjavom i kasnijim pokušajima opravdavanja zapravo nedvosmisleno stala na stranu najkoruptivnijeg dijela hrvatskog društva.

Glasači unaprijed podrazumijevaju da političari jesu skloni korupciji, ali teško mogu podnijeti da političari otvoreno štite korupciju, kao što je to izjavom o zagrebačkom gradonačelniku učinila predsjednica Reublike.

Nevjerojatan amaterizam PR tima

Kolinda GK također je sama kriva za povijesno netočnu izjavu o Željeznoj zavjesi: Jugoslavija jest bila komunistička diktatura, ali nije bila saveznica Sovjetskog Saveza, zbog čega je, uostalom, i imala potporu Zapada. To su notorne činjenice.

Predsjednica je, nadalje, isključivo odgovorna za neobično glupu tvrdnju o tome kako je NK Rijeka bila srpski klub. Međutim, Kolinda Grabar Kitarović nije odgovorna za autobusne nesreće, ni za skandalozno ponašanje svog protokola u slučaju tih nesreća.

Kolinda Grabar Kitarović nije odgovorna za nevjerojatan amaterizam njenog PR tima (stvarno je teško pomislti da bi bilo tko razuman mogao napisati priopćenje, poput onoga koje smo dobili poslije jedne od autobusnih saobraćajki). Kolinda Grabar Kitarović ne može biti kriva zato što je netko novinarima podijelio neredigiranu verziju njenog govora, sa smiješnim didaskalijama.

Premijeru je egzistencijalno stalo do njezine pobjede

Naposljetku, i najvažnije, Kolinda Grabar Kitarović nije jedina kriva zato što je u ovu predsjedničku kmapanju ušla potpuno nepripremljena, i faktografski, i konceptualno, pa i fizički; na nastupu u Slavoniji u petak, ona je ostavljala dojam umorne osobe, kojoj je svega dosta.

Da Andreju Plenkoviću i HDZ-u nije egzistencijalno stalo do predsjedničine pobjede nad Miroslavom Škorom, bili bismo uvjereni kako Kolindu Grabar Kitarović netko sabotira, baš kao što je HDZ prije deset godina otvoreno sabotirao Andriju Hebranga, ondašnjeg svog predsjedničkog kandidata.

Ovakvom kampanjom ni Johnson ne bi pobijedio Crobyna

Međutim, čini se da Plenkovićev HDZ ima više nego dobre razloge da jako želi novu pobjedu Kolinde Grabar Kitarović. Ako je tako, zašto HDZ dopušta da njegova predsjednička kandidatkinja vodi kampanju s toliko tehničkih grešaka i nespretnosti, što je, u kranjoj liniji, možda čak može koštati eliminacije u prvom krugu (iako u to još ne vjerujemo).

Uđe li Kolinda Grabar Kitarović u drugi krug predsjedničkih izbora, sve se u njenom stožeru mora stubokom promijeniti profesionalizirati. S ovako tragikomičnom kampanjom čak ni Boris Johnson ne bi pobijedio Jeremyja Corbyna.

Ivan Violić
Telegram autor
148 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program