Plenković ponavlja da su ministri bili super, miče ih zbog dojma. Zbilja moramo podsjetiti što su sve radili?

Svi bivši ministri su skupili dojmljivu zbirku skandala, gafova i propalih projekata

ZADNJA IZMJENA: srp 18, 2019

Premijer Andrej Plenković sinoć je objavio da iz vlade odlaze Tomislav Tolušić, Gabrijela Žalac i Nada Murganić i predstavio je ljude koji će ih zamijeniti. Uz to, maknuo je i ministra Marka Pavića koji više neće biti ministar rada, već će zamijeniti Gabrijelu Žalac na mjestu ministrice regionalnog razvoja. Iako su novinari jučer pokušali doznati zašto su baš ovi ministri izgubili Plenkovićevo povjerenje, premijer je javnost pokušavao uvjeriti kako se naprosto o dojmu. Ministri su bili super, odgovorno i dobro radili su svoj posao, a maknuo ih je jer se u medijima stvorila negativna atmosfera, što odvlači pažnju od svega dobroga što vlada radi.

Dakle, s obzirom na to kako je premijer objasnio smjene, netko bi mogao pomisliti da je jedini problem sa smijenjenim ministrima loš dojam koji je nastao zbog zlonamjernih napada medija. Kako bismo bili sigurni da nitko neće doći do tako promašenog zaključka, napravili smo mali pregled afera i situacija u kojima se četvero ministara nije pokazalo pretjerano uspješnim u poslu za koji su bili zaduženi.

Gabrijela Žalac, nevažeća vozačka i misteriozni Mercedes

Gabrijela Žalac nije se pokazala kao pretjerano efikasna ministrica fondova EU, što je možda najbolje objasnila analiza Telegramove Irene Frlan Gašparović, prema kojoj od 10,7 milijardi koje su nam na raspolaganju iz EU-a, kod korisnika završi svaki peti euro. Hrvatska je, dakle, druga najgora u Europi. Uz to, gospođa Žalac još je prije dvije godine pompozno krenula u izradu „Nacionalne razvojne strategije RH“, ključne strategije za razvoj zemlje. Danas, recimo, nitko ne zna što je s tim. Možda se još sjećate i zbrljanog prošlogodišnjeg natječaja za poduzetnike koji je trajao točno 35 sekundi. Ministrica Žalac tada je javnost pokušavala uvjeriti da su natječaji po principu “tko prvi, njegova djevojka” normalni u EU. Na kraju je krivnju za sve pokušala prebaciti na Ministarstvo gospodarstva.

No, pravi problemi za gospođu Žalac počeli su kada je 9. ožujka ove godine u Vinkovcima autom naletjela na 10-godišnje dijete. Policija je uskoro ustanovila da je Žalac vozila bez važeće vozačke dozvole. Prvi zahtjevi da ministrica podnese ostavku počeli su i prije nego što je ustanovljeno da joj je vozačka istekla gotovo tri godine prije nesreće. Pritisak javnosti se gomilao sve dok Žalac nije ponudila ostavku, koju je premijer Plenković hladno odbio.

Iako je politički preživjela prometnu nesreću, Žalac se našla u fokusu javnosti pa su se nove afere uskoro počele odmotavati. Desetak dana nakon nesreće otkriveno je da je u njezinom dvorištu parkiran Mercedes kojem nije bilo traga u ministričinoj imovinskoj kartici. Žalac se jako zapetljala pokušavajući objasniti čija je to limuzina, sve dok nije otkriveno da je vlasnik Mercedesa tvrtka koja je pobijedila na natječaju njezinog ministarstva. Kada je Žalac usred afere došla na televiziju i samouvjereno izjavila da joj smješta netko iz vlastite stranke, ali za to nije ponudila nikakve dokaze, činilo se da je gotova. Ipak, premijer Plenković joj se ponovo smilovao pa je Gabrijela Žalac dobila još nekoliko mjeseci u Vladi.

Čudni poslovi s informatičkim firmama

U to je vrijeme u javnosti odjeknula i afera „pijana kuma“, kada je Telegram otkrio da je kuma ministrice Žalac, Marijana Obradović, s 1,34 promila alkohola u krvi naletjela na pješakinju i pobjegla s mjesta nesreće. Nedavno je otkriveno da je ministarstvo Gabrijele Žalac neobično dobro posluje s tvrtkom Omega software, čiji je suvlasnik Miroslav Škoro. Žalac je djelovala prilično napeto pokušavajući objasniti tko je potpisao ugovore s Omegom, pa je tijekom nekoliko sati drastično promijenila priču o tome, i na kraju optužila novinare da stvaraju aferu od nečega što je posve normalno u Hrvatskoj.

Posljednju veliku aferu Gabrijele Žalac Telegram je otkrio jučer. Doznali smo da je Žalac tvrtki s jednim zaposlenikom dala posao težak 13 milijuna kuna. Od tog novca, direktor i vlasnik Ampelosa odmah si je isplatio 9 milijuna kuna. Kao bonus, doznali smo i da je 85 posto novca za taj posao došlo iz fondova EU. Vjerojatno najveća afera Gabrijele Žalac još se odmata, ali ona rasplet neće dočekati u ministarskoj fotelji.

Marko Pavić, mirovinska reforma i strani radnici

Marko Pavić je Ministarstvo rada preuzeo u lipnju 2017. godine, zamijenivši Tomislava Ćorića koji je postao ministar zaštite okoliša. Paviću nije trebalo dugo da se pokaže ne pretjerano kompetentnim za upravljanje jednim od najproblematičnijih sustava u Hrvatskoj, mirovinskim. Kada su se afere članova ove Vlade počele izlijevati pred oči javnosti, svoj doprinos je dao i Pavić. Osim što je dugo odbijao predočiti troškove kampanje u kojoj je promovirao mirovinsku reformu i nastojao suzbiti sindikalni referendum „67 je previše“, Pavić je javnost pokušao preplašiti prilično neuvjerljivim izračunima kako će Hrvatskoj nedostajati 45 milijardi kuna ako odbije njegovu mirovinsku reformu.

Osim toga, otkriveno je da je Pavić povezan s tvrtkom koja je dobila posao uspostavljanja sustava razvoja ljudskih potencijala u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje vrijedan 1,025 milijuna kuna. Dugo je Pavić ignorirao zahtjeve poslodavaca da im poveća kvote za zapošljavanje stranih radnika, a kada je to napokon učinio, kvote su povećane za samo tri tisuće radnika. Na kraju je Telegram otkrio kako propada projekt „Zaželi“. Pavićevo ministarstvo dramatično je kasnilo s financiranjem tog programa, iako ga je ministar proglašavao iznimno uspješnim. Iako je otišao iz Ministarstva rada, svom je nasljedniku ostavio neugodan posao da se izbori sa sindikalnim referendumom koji Vlada gotovo sigurno neće uspjeti izbjeći.

Brojni gafovi Nade Murganić

Premda se bivšu ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić nije povezivalo s financijskim aferama, nije joj nedostajalo optužbi za tešku nesposobnost u upravljanju krajnje osjetljivim sustavom socijalne skrbi. U njezinom mandatu javnost su zgrozili brojni mučni slučajevi, a bilo je i nekoliko spektakularno propalih projekata, te teških gafova. Tako se funkcioniranje centara za socijalnu skrb propitivalo nakon užasnog slučaja kada je otac na Pagu s balkona bacio četvero djece. Nakon tog događaja Telegram je objavio veliku analizu drugih teških slučajeva, a ubojstvo socijalne radnice u Đakovu bilo je posljednje je poglavlje tužne priče o tragedijama u mandatu Nade Murganić.

Uz sve tragedije, iz mandata Nade Murganić pamtimo i tragikomične situacije, poput one kada je ministrica glumila curicu u udomiteljskoj obitelji. Takva je bila i javno podnesena ostavka državnog tajnika u Ministarstvu demografije Marina Strmote, koji je odlučio otići očajan zbog folklornih demografskih mjera. Telegram je svojevremeno opširno analizirao sve probleme u Nacrtu prijedloga Obiteljskog zakona koji je bio diskriminatorski prema obiteljima bez djece, prema istospolnim partnerima, prema djedovima i bakama koji su odgajali unuke i prema udomiteljima. Oporba je zbog takvog prijedloga još u listopadu 2017. godine tražila izglasavanje nepovjerenja ministrici, što je Vlada, naravno, odbila.

Sjećamo se i situacije kada je Nada Murganić komentirala potez Mare Tomašević, koja je povukla optužbe za zlostavljanje protiv svog supruga Alojza Tomaševića, požeško-slavonskog župana. “To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila”, kazala je Murganić novinarima. Prilično ružan skandal izbio je i kada je ministrica poklone za siromašnu djecu dijelila u privatnom katoličkom vrtiću, ali usprkos svemu tome, gospođa Murganić je u Vladi ostala do jučer.

Kuća, roštilj i svadba Tomislava Tolušića

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić čak se i u ovoj grupi ističe po broju afera koje je generirao tijekom i prije mandata u Vladi. Teško ih je i popisati, a kamo li detaljno opisati, ali evo onih najvećih. Početkom svibnja ove godine Telegramov Drago Hedl otkrio je da je u imovinsku karticu Tolušić prijavio upola manju kvadraturu svoje kuće u Virovitici od stvarne i, još problematičnije, da ju je gradila tvrtka kojoj je kao župan davao milijunske poslove.

Tolušić je dugo negirao aferu, tvrdeći pred kamerama kako Telegram i katastar lažu, izgovarao je sada već legendarne teze kako je njegova neprijavljena kuća zapravo roštilj, uvjeravao je javnost da kvadrati koje je prikrio samo nisu dobro izmjereni, i tako dalje. Potom je tvrdio da ga je Povjerenstvo za sukob interesa bilo uputilo kako da upiše svoju nekretninu, stoga je u njegovom slučaju sve naprosto moralo biti čisto. Povjerenstvo ga je, međutim, sljedeći dan demantiralo. Na kraju je reterirao i skrušeno priznao da je pogriješio.

Telegram je, usput, otkrio da je Tolušić u tri godine kupio tri stana pa zataškao njihovu vrijednost, nešto kasnije i da je 2014. imao samo skroman stan, a danas ima veći, kuću i dva auta. Ekskluzivno smo doznali i da je, već kad je postao ministar, održao svadbu na najskupljem imanju u Istri što si ni jedan državni dužnosnik iz svojih primanja ne bi mogao priuštiti. U crtici koja je možda najbolje pokazala da je kuću o kojoj smo pisali platio debelo ispod tržišne cijene, otkrili smo da ga je prema njegovim tvrdnjama gradnja stajala redikuloznih 300 eura po kvadratu, a samo garažna vrata koja ima koštaju 10.000 kuna.

Bijesni poljoprivrednici i trgovinski rat

Premda će Tolušić zacijelo biti zapamćen po nekretninskim aferama, bilo je još problematičnih situacija zbog kojih smo o njemu pisali. Tako je prije dvije godine napao Lidl i Kaufland zbog toga što prodaju kruh iz uvoza umjesto domaćeg, hrvatskog. Ministar je pritom zaboravio da ti trgovački lanci na europsko tržište plasiraju hrvatske proizvode, te da bi se njegov napad mogao shvatiti kao udar na slobodu tržišta. U sličnom tonu Tolušić je nastavio kada je donio odluku o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije, što je skoro izazvalo trgovinski rat s tim državama. U jednom su trenutku njegovi potezi izazvali toliko nezadovoljstvo poljoprivrednika da se nagađalo kako će ga Plenković smijeniti.

Tolušić je na kraju ostao u Vladi, samo da bi uskoro stigli novi dokazi nekompetentnosti. Tako ga je EU natjerala da povuče pravila za poticaje koje je uveo,Telegram je pisao o neobično velikom broju natječaja njegovog ministarstva koje je trebalo dopunjavati i mijenjati, a bila je tu i afera s upisivanjem u ARKOD (nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela, odnosno evidencija uporabe poljoprivrednog zemljišta u državi) bez znanja vlasnika, što je omogućavalo manipulacije državnim poticajima u poljoprivredi. Telegramov Drago Hedl otkrio je da je Tolušić propalim tvrtkama obitelji Franje Lucića odobravao milijune eura potpore.

Prošle jeseni je Tolušićev vozač Blaž Curić uhićen zbog sumnje da je Franji Vargi javio da se protiv njega provodi kriminalističko istraživanje. Na to se lijepo nadovezala priča o šest vozača Ministarstva poljoprivrede koja je pokazala da je Tolušićevo ministarstvo u teškom rasulu. Priča o Tomislavu Tolušiću dobila je i posve suludi ton kada je Nacional objavio fotografije na kojima je netko montirao Tolušića s kokainom i prostitutkom. I ta je priča zaboravljena kada je Telegram počeo otkrivati aferu povezanu s Tolušićevim nekretninama.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1875 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program